Luc Dockx beiaardier te Hoogstraten.
Luc Dockx beiaardier te Hoogstraten. Foto: Luc Dockx

Luc Dockx uit Hoogstraten bespeelt de Roosendaalse beiaard

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Op 20 augustus vanaf 20:00 uur zal Luc Dockx uit Hoogstraten het zomeravondconcert op het carillon van de St. Jan verzorgen. Hij zal een gevarieerd concert geven met muziek van J.S. Bach, H. Purcel, G.F. Handel maar ook de nodige eigen improvisaties. Luisteren kan rondom de markt en Tongerloplein. Programma’s aldaar gratis verkrijgbaar.

Luc Dockx (1970) studeerde aan het Lemmensinstituut waar hij het graduaatsdiploma kerkmuziek behaalde. Daarna volgde hij een opleiding beeldhouwkunst aan het Hoger Sint-Lukasinstituut te Brussel, waar hij afstudeerde als Meester in de Beeldende Kunst. Beiaard studeerde hij aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen. In juni 2003 behaalde hij er met onderscheiding het laureaatsdiploma.

Luc Dockx is stadsbeiaardier van Hoogstraten, waar hij sinds zijn aanstelling in 2002 ijverde voor een grondige restauratie van de Hemonybeiaard. In 2018-2019 werd deze restauratie een feit. Zo behoort de beiaard van Hoogstraten nu tot de meest waardevolle historische beiaarden. Luc is tevens werkzaam als organist van de Sint-Katharinakerk.

Nadat hij jarenlang actief was als leraar beeldhouwkunst in het IKO, de kunstacademie van Hoogstraten, werd hij er in 2014 directeur.

Luc Dockx is een actieve beoefenaar van de improvisatiekunst op beiaard en orgel. Hij verdedigt het improviseren als volwaardige muziekvorm in het concertgebeuren. Het improviseren is een gave die niet iedereen gegeven is. Luc maakt dankbaar gebruik van dit talent.

In Hoogstraten is de gerestaureerde en uitgebreide historische beiaard onlangs feestelijk ingehuldigd. Er werden maar liefst 4 zware klokken gegoten om het instrument nog meer karakter te geven. Het concert in Roosendaal zal dan ook een extra feestelijk karakter hebben. Een mooie gelegenheid om het centrum van Roosendaal op een unieke muzikale manier te beleven. Na het concert kan het publiek Luc opwachten aan de voet van de toren en nog gezellig napraten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief