Eric de Regt met een paar foto's uit de tentoonstelling
Eric de Regt met een paar foto's uit de tentoonstelling Foto: Remko Vermunt

Wie wint het WK in Wouw?

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - Toegegeven, er kwam achteraf meer bij kijken dan verwacht, maar de organisatie van het Wouws Wieler Weekend is er helemaal klaar voor. Komend weekend, zaterdag 24 en zondag 25 augustus, is het zover. Dan keert de Ronde van Wouw officieel terug naar het dorp en daar wordt door velen naar uitgekeken. Er staan dan ook tal van activiteiten op de planning voor jong én oud.

In maart van dit jaar werd officieel aangekondigd dat de Ronde van Wouw na 28 jaar weer terug zou keren naar het dorp. "De Ronde van Wouw werd voor het eerst gereden in 1932 en in 1991 werd de stekker eruit getrokken", vertelt Eric de Regt namens de organisatie. Vooral in de jaren '70 en '80 kon er meegelift worden op de successen van Nederlandse wielrenners, denk aan Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann. "Alle criteriums in Nederland konden daarvan profiteren, zo ook bijvoorbeeld de ronde van Huijbergen én de ronde van Wouw", stelt De Regt. Maar, eind jaren '80 en begin jaren '90 kwam er een einde aan dat succes. "De profs begonnen steeds meer geld te vragen, maar de successen bleven uit. Daardoor kwamen er minder financiële middelen binnen en kregen de criteriums de begrotingen niet meer rond, zo ook hier in Wouw."

Wielerweekend

Het was een domper voor het dorp en er werd dan ook vaak gesproken over een mogelijke terugkeer van de ronde van Wouw. "Maar, vaak bleef het alleen bij praten", stelt De Regt. Totdat Maurice Broeren van Café|Zalen Donkenhof besloot om het honderdjarig bestaan van zijn etablissement groots te vieren. "Hij heeft een oproep geplaatst en uiteindelijk is er een club van tien tot vijftien man ontstaan die het idee verder vorm zijn gaan gegeven." Resultaat: Niet alleen de ronde van Wouw keert terug, maar een weekend lang staat het dorp volledig in het teken van wielrennen.

Fietstochten

Zo staan er zaterdag drie recreatieve fietstochten op de planning. "We hebben twee grotere tochten van tachtig en honderdveertig kilometer waarbij ook een paar oud-profs meerijden." Bij de tachtig kilometer zijn dat Keetie van Oosten-Hage en Tineke Fopma en bij de 140 kilometer zijn dat Cees Bal en Bart van Est. "Daarnaast wordt er ook een gezinsfietstocht georganiseerd van 35 kilometer. "Hierbij hebben we ontzettend veel hulp gekregen van de lokale wielerclub De Molenrijders." Bij Donkenhof wordt daarnaast een wielerplein ingericht, zodat er ook voor de thuisblijvers iets leuks te doen is. Zo staan er speciale WATT Bikes, er is een BMX-parkoers voor de kleintjes en er komt een kampioenschap wielen verwisselen.

Sportief

"Op zondag vindt het sportieve gedeelte plaats van het wielerweekend met vijf categorieën verdeeld over vier wedstrijden." Zo wordt gestart met een dameskoers van 40 kilometer, waarbij alle vrouwen zonder proflicentie mee mogen doen. "We richten ons voornamelijk op dames uit de regio én uit Zeeland." De inschrijvingen zijn goed verlopen, maar ook op de dag zelf kunnen mensen zich nog inschrijven. Dat geldt overigens ook voor de andere koersen. Na de dames zijn de beginnende renners aan de beurt, deze zogenaamde S/P-categorie wordt gecombineerd met het Wouws Kampioenschap. "De S/P-categorie is voor de beginnende renner die ook eens wil proberen hoe het is om te koersen. Al heb je hier wel een speciale licentie voor nodig, dus niet iedereen kan meedoen." Bij het Wouws Kampioenschap, het WK, mag iedereen meedoen die geboren, getogen of woonachtig is in één van de dorpen van de voormalige gemeente Wouw. Later staan er nog een Dikke Banden Race voor de jeugd op de planning én de hoofdact van de dag: de race voor de amateurs. "Het rondje wat ze rijden is ongeveer anderhalve kilometer, maar in totaal rijden ze 65 kilometer. Je ziet ze dus regelmatig voorbijkomen."

Tentoonstelling

Gedurende het weekend is er ook een tentoonstelling te zien in Café Zalen Donkenhof. "We hebben heel veel foto's ontvangen van eerdere edities van de Ronde van Wouw. Daaruit hebben we de vijftig mooiste foto's geselecteerd en afgedrukt. Daarnaast hebben we ook grotere foto's gekregen én plakboeken, dus er is echt wel genoeg te zien én te beleven voor de bezoekers." De organisatie is dan ook erg blij met de vele sponsoren die er voor gezorgd hebben dat de organisatie rond kon komen.

Kijk voor meer informatie of tijden op www.wouwswielerweekend.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief