raadhuis-roosendaal
raadhuis-roosendaal

Nieuwe gedragsregels voor Roosendaalse politiek

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Een wethouder moet terughoudend omgaan met contacten met de tabaksindustrie, de burgemeester mag zijn invloed en zijn stem niet laten kopen of beïnvloeden door geld en raadsleden mogen geen geschenken aannemen, tenzij het om iets kleins gaat zoals een bloemetje of een fles wijn.

Dat zijn slechts een paar van de gedragsregels waar de Roosendaalse politiek zich aan moet houden. Zowel voor de burgemeester, wethouders en raadsleden zijn er speciale gedragscodes vastgesteld, maar die zijn inmiddels al ruim tien jaar oud. Daarom zijn onlangs nieuwe gedragscodes opgesteld en daar zitten ook een aantal nieuwe regels tussen.

Social media

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe regels is social media. Zo wordt het raadsleden verboden om tijdens een vergadering inhoudelijk op social media te gaan discussiëren over hetzelfde onderwerp waarover op dat moment wordt gedebatteerd. Ook mag er tijdens vergaderingen geen kritiek geuit worden op het functioneren van collega's én het gebruik van social media mag niet leiden tot verstoring van de vergadering. "Social media wordt zowel privé als voor het raadswerk gebruikt. De grens tussen privé en het raadslidmaatschap kan hierdoor vervagen. Voor de buitenwereld is deze grens niet altijd duidelijk. Uitingen via social media vragen daarom om bewustzijn."

Tabaksindustrie

Een ander nieuw punt in de gedragscodes is de omgang met de tabaksindustrie. Zowel de burgemeester en wethouders als de gemeenteraadsleden moeten volgens de nieuwe code terughoudend omgaan met contacten met de tabaksindustrie. "Contacten met de tabaksindustrie dienen te worden beperkt tot uitvoeringstechnische kwesties. Dit is van belang om te voorkomen dat contact met de tabaksindustrie kan leiden tot maatregelen die (in)direct kunnen aanzetten tot roken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief