Volgens Lotte Boonstra dragen alle mensen wel iets FOTO MARTIJN BASTIAANS
Volgens Lotte Boonstra dragen alle mensen wel iets FOTO MARTIJN BASTIAANS Foto: Martijn Bastiaans

Lotte Boonstra: 'Alle mensen dragen iets'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Ze groeide op in Roosendaal, woont inmiddels in Antwerpen en heeft al voorstellingen gemaakt in Amsterdam en Utrecht, maar op 31 augustus en 1 september keert de 30-jarige Lotte Boonstra voor even terug naar haar roots. "Ik wilde altijd al een voorstelling in het centrum van Roosendaal maken en dit past perfect in het festival Theater op de Grens", vertelt Lotte.

Op 30 en 31 augustus en 1 september wordt er in Roosendaal een nieuw festival georganiseerd: Theater op de Grens. Het initiatief voor dit nieuwe festival komt van de mannen van Drie Maal Plankenkoorts die dit jaar hun twintigjarig bestaan vieren. Lokale, nationale en zelfs internationale theatermakers, kunstenaars en performers komen naar Roosendaal voor een weekend lang theaterplezier. Eén van de vele voorstellingen die bezoekers kunnen aanschouwen is die van Lotte Boonstra: Mensen dragen dingen.

Dragen

"In het dagelijks leven ben ik kostuummaker", vertelt Lotte. "Daarom kijk ik altijd naar wat mensen aanhebben." En daarbij viel haar één ding op. "Mensen dragen altijd van alles met zich mee. Tassen, koffers en zakjes." De items die mensen met zich meedragen én de manier waarop ze die vasthouden bepalen ook hoe ze zich voortbewegen. "We vinden het allemaal vanzelfsprekend, maar eigenlijk dragen we constant ballast met ons mee." En dat is volgens Lotte niet alleen letterlijk, maar ook metaforisch gezien. "Ook mentaal kunnen we het 'zwaar' hebben of een last met ons meedragen."

Beeldende kunst

Het intrigeerde haar en daarmee was de voorstelling 'Mensen dragen dingen' geboren. "Het publiek wordt uitgedaagd om 'dragers' te spotten", legt Boonstra uit. De voorstelling vindt plaats op de Bloemenmarkt. Het publiek mag plaatsnemen bij de Sint Jan en wordt uitgedaagd om de dragers te spotten tussen het shoppende publiek. "Sommige dragers vallen meteen op. Ik ben kostuumontwerper en werk met veel grote kostuums, dus dat kan niet missen. Maar soms gaan de dragers ook op in het straatbeeld, dan vragen mensen zich af of het er nou bijhoort of niet." Van de tien spelers die meewerken aan de performance zijn er overigens acht uit Roosendaal, één uit Amsterdam en één uit België. "En de leeftijden liggen tussen de 15 en 67 jaar."

Zelfreflectie

Afgelopen zomer bracht Lotte een soortgelijke voorstelling ook al op het theaterfestival 'Over Het IJ' in Amsterdam. "Alleen werkte ik toen met een andere spelersgroep", legt ze uit. De reacties waren lovend. "De mensen waren heel enthousiast", vertelt Lotte. "Maar, mensen waren ook ontroerd, verrast én ze vonden het poëtisch." Er wordt dan ook veel gelachen én mensen gaan op een andere manier naar hun medemens kijken. "Ik hoop dat mensen na afloop ook zichzelf afvragen wat zij met zich meedragen, letterlijk en figuurlijk." De voorstelling van Lotte is zelfs zo beeldend dat iedereen er zijn eigen verhaal in kan zien. "Iedereen moet zichzelf hierin kunnen herkennen."

Voorstellingen

Hoewel de voorstelling van Lotte in principe alleen op zaterdag en op zondag te zien is, hebben verschillende voorbijgangers afgelopen week al kunnen genieten van het spektakel. "We hebben een paar keer op de locatie geoefend, dus soms stonden mensen wel even te kijken van 'wat is dat?'" Overigens kan je natuurlijk tijdens het festival Theater op de Grens nog veel meer voorstellingen bezoeken. Afgelopen week werd nog bekendgemaakt dat Bartho Braat (bekend als Jeff uit GTST) naar Roosendaal komt voor een speciale voorstelling in de kleine zaal van De Kring én Heer Otto treedt op met de voorstelling 'Boer Boris'.

Tickets

Wil je meer weten over de verschillende voorstellingen of wil je alvast kaartjes reserveren voor bijvoorbeeld de voorstelling van Lotte? Kijk dan op www.theateropdegrens.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief