Afbeelding

Dit zijn de genomineerden voor de Cultuurprijs:

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De jury van de Cultuurprijs Roosendaal kreeg ook dit jaar de moeilijke taak om uit alle culturele activiteiten een keuze te maken. Uiteindelijk zijn er vijf organisaties genomineerd voor de Cultuurprijs: De Witte Roos, Kunsten onder 1 dak, Onderling Kunstgenot, Theaterwerkplaats Tiuri en Toni Raats. Voor de jongerenprijs zijn Het Dansatelier en HIP genomineerd. Benieuwd waarom juist deze personen en organisaties genomineerd zijn? Lees hier het jurycommentaar:

Kunsten onder 1 dak: Kunst leeft alleen als het beleefd kan worden door anderen. Dat heeft Kunsten onder 1 dak maar weer eens bewezen. Deze vierde editie viel samen met het 750-jarig bestaan van Roosendaal. Het was fantastisch om al die verschillende disciplines van de beeldende kunst bij elkaar te zien. De prachtige locatie én de inzet van de betrokkenen maakten dit een meer dan geslaagd evenement. De diversiteit en kwaliteit was overweldigend. Om al deze redenen besloten we Kunsten onder 1 dak te nomineren voor de Cultuurprijs Roosendaal.

De Witte Roos: Zonder De Witte Roos had Roosendaal nooit in levende lijve schrijvers kunnen ontmoeten. In dit jubileumjaar heeft deze club flink uitgepakt. De literaire stichting heeft voor Roosendaal de literatuur levend gehouden. Dat is niet onbelangrijk, want zonder literatuur had onze samenleving er anders uitgezien. Cultuur verbindt mensen. De Witte Roos verbindt literatuur en mensen. Daarom nomineren wij De Witte Roos voor de Cultuurprijs Roosendaal.

Onderling Kunstgenot: De originaliteit van het stuk, de interactie met het publiek en de geheime theaterlocatie zorgen voor een plezierige ervaring. Het is bijzonder knap om al een eeuw kunstgenot te brengen. De jubileumvoorstelling toonde maar weer eens het waarom: enthousiaste spelers, een enthousiast stuk, een enthousiast publiek. En dat al honderd jaar lang. Een sprookjesachtige nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal is hier op zijn plaats.

Toni Raats: Toni Raats is als zijn carillon: altijd in voor een sprankelende toon. Hij gaat niet naar zijn carillon toe, hij brengt het carillon naar de stad en maakt het tot meer dan een instrument dat af en toe over de daken klinkt. Hij heeft het carillon uit de betrekkelijke anonimiteit gehaald door anderen uit te dagen en samenwerkingen aan te gaan met koren, muziekgroepen en solisten. Zijn rol in het spektakelstuk "Kijk ons… " was daarvan een logisch gevolg en daarmee een schot in de roos. Door zijn inzet beschouwen wij hem als een voorbeeldpersoon voor iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan de kunst en cultuur in en rondom Roosendaal. Kortom: onze stadsbeiaardier is een nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal waardig.

Tiuri: Ontroerend mooi was de voorstelling. Spannend ook. De jubileumvoorstelling van deze groep spelers is het enige goede antwoord op de vraag waarom Tiuri zo bijzonder is. De inclusieve samenleving in topvorm. Met veel respect is een voorstelling op maat gemaakt voor deze spelers, die door hun authenticiteit honderd procent overtuigden. Een diepe buiging en een nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal.


Jongerenprijs Roosendaal 2018 - 2019

Het Dansatelier: De bijdrage aan de jongerenherdenking in de vorm van de voorstelling Contrast voegde iets toe aan dit toch al indrukwekkende evenement. Ze schetsten een beeld van meisjes in de oorlog en meisjes van nu. Door de ingetogen dansmoves van de danseressen en de choreografie van Kristel van Meer wisten ze het publiek te raken. Een mooie prestatie die beloond wordt met deze nominatie voor de Jongerenprijs.

HIP: Een swingende formatie van 10 hongerige jonge talenten die de laatste jaren flink aan de weg timmert in concerten en evenementen in en rond Roosendaal. Niet zomaar een feestband: er wordt serieus muziek gemaakt met ruimte voor improvisatie. Ze zorgen voor leven in de brouwerij en zijn kwalitatief goed. Een nominatie voor de Jongerenprijs is dan ook zeer op zijn plaats.

Wil jij je stem uitbrengen? Dan kan op http://cultuurprijsroosendaal.nl/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief