Expositie in de kerk van Wouw.
Expositie in de kerk van Wouw. Foto: Bea Hoeks-de Laat

Bernardusdagen in Wouw

Sport en vereniging

WOUW - Ook de tweede Bernardusdag trok aardig wat bezoekers naar de vijf opengestelde monumenten, de kapel van Bovendonk en de kerken in Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw. Wouw was één van de vier parochies die eeuwenlang in handen waren van de Bernardusabdij.

Wouw was voor de monniken een bijzondere plek, want na de Franse Revolutie brachten ze hier hun grootste kerkschat in veiligheid: de barokke koorbanken uit de abdijkerk. Helaas ging deze kunstschat alsnog verloren in 1944, toen de kerk van Wouw door het terugtrekkende Duitse leger in puin werd geschoten. Twintig grote beelden van cisterciënzer heiligen konden echter net op tijd in veiligheid worden gebracht. Na de herbouw van de kerk kregen ze in het koor van de kerk een ereplaats. Tijdens de Bernardusdagen is in Wouw een tentoonstelling te zien over deze twintig heiligenbeelden.
Zondag 8 en 15 september geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Open Monumentenweekend ook op zaterdag 14 september open van 12.00 tot 17.00 uur. De toren is dit hele Open Monumentenweekend te beklimmen. Alle informatie is te vinden op www.bernardusdagen.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief