De onderdoorgang werd flink onder handen genomen
De onderdoorgang werd flink onder handen genomen Foto: Stichting DesDia

Burgemeester: Buurt Bestuurt heeft geen toegevoegde waarde voor wat we al doen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het project Buurt Bestuurt hoeft niet in Roosendaal ingevoerd te worden, omdat de gemeente al openstaat voor initiatieven vanuit de buurt. Dat stelt burgemeester Jacques Niederer. Hij reageert daarmee op een motie die in december 2017 werd aangenomen door de gemeenteraad.

De gemeenteraad nam in december 2017 een motie aan, waarbij burgemeester en wethouders werden opgedragen om aan de slag te gaan met een proef van 'Buurt Bestuurt'. Dit is een project dat al in Rotterdam en Gouda is uitgerold en de gemeenteraad wilde weten of dit ook aan zou slaan in Roosendaal. Buurt Bestuurt is een werkwijze waarbij bewoners en professionals samen een top 3 van problemen in de buurt opstellen om die als eerste aan te pakken.

Desdia

Dat de gemeente nu pas met de resultaten komt, heeft volgens de burgemeester te maken met het tempo dat de betrokken bewoners hebben aangenomen. De gemeente heeft de proef in 2018 en 2019 uitgevoerd in het Desdiagebied (Desmijndijk/Diamantdijk). De hier actieve bewonersgroep is aan de slag gegaan met de onderdoorgang op de kop van de Diamantdijk. Een plek waar gergeeld hangjongeren rondhingen, maar waar ook drugs gedeald werd. "De onderdoorgang is veranderd van een onveilige, onaantrekkelijke buitenruimte naar een kleurrijk, vrolijk en vooral leefbaar buurtje", aldus de burgemeester. Bewoners kozen zelf voor het thema 'turfhistorie' en namen zelf contact op met de Heemkundekring, VVV, Brabants Landschap en twee graffitikunstenaars.

Participatie

Maar nu, achteraf, is het volgens de burgemeester in feite een normaal, Roosendaals participatieproject geweest. "Daar hoeft niet het stempel Buurt Bestuurt op. Als we dat doen, geeft dat de indruk dat er momenteel niets aan dit soort initiatieven en de verbinding met bewoners en partners in de wijken en dorpen wordt gedaan, wat onjuist is."

Aanpak ergernissen

Wel is de burgemeester van mening dat dit project duidelijk heeft laten blijken dat inzetten op positieve veiligheid een effectieve en efficiënte benadering is voor het verminderen van kleine ergernissen op locaties. "De openbare ruimte beïnvloedt het gedrag van gebruikers op subtiele wijze." De burgemeester stelt daarom voor om 'Buurt Bestuurt'niet in te voeren in Roosendaal. "We werken namelijk al zo op onze eigen, participatieve wijze met bewoners en partners." Toch is de burgemeester wel van mening dat er altijd verbeteringen mogelijk zijn. "Daarvoor is Roosendaal Spreekt, Roosendaal Doet bedoeld."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief