Afbeelding
Foto: Harry Rappange

Roosendaal sluit akkoord om laaggeletterdheid aan te pakken

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder René van Ginderen heeft, samen met andere wethouders en betrokken organisaties, het taalakkoord 'Meedoen met taal' ondertekend. Hierin staan verschillende afspraken vastgelegd om de komende vijf jaar gezamenlijk laaggeletterdheid aan te pakken, denk bijvoorbeeld aan taalambassadeurs, cursussen, taalhuizen én taalnetwerken. 

"In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen mensen boven 16 jaar moeite met lezen, schrijven of rekenen. Voor deze mensen is de wereld om hen heen soms lastig. Want bij vrijwel alles wat we tegenwoordig doen, is taal nodig. Daardoor kunnen laaggeletterden zich buitengesloten voelen of zelfs schamen. En dat is nergens voor nodig,
dus dat gaan we gezamenlijk aanpakken met dit Taalakkoord", aldus wethouder René van Ginderen.

Mensen die moeite hebben met lezen, kunnen vaak minder goed meedoen in de samenleving. Inwoners met een lage taalvaardigheid hebben bijvoorbeeld moeite met het invullen van formulieren, versturen van e-mails of het lezen van bijvoorbeeld veiligheidsinstructies. Of ze kunnen hun kinderen niet voorlezen of helpen bij hun schooltaken. "Dit heeft directe gevolgen voor deze mensen én voor de samenleving." Door de handen in een te slaan en afspraken vast te leggen in het Taalakkoord, wordt deze cirkel doorbroken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief