Afbeelding
Foto: Google Maps

Ruim honderd bomen gekapt voor reconstructie Rucphensebaan

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft een vergunning aangevraagd voor de kap van 109 bomen langs de Rucphensebaan. Eind 2019 wordt gestart met de reconstructie van de weg vanaf de Go Stores tot aan rotonde het Spectrum. De weg wordt dan een meter breder gemaakt om zo de doorstroming van het vrachtverkeer te verbeteren. 

"In de huidige situatie staan de bomen al vrij dicht op de weg (aan weerszijden). Daarom is het niet mogelijk om in de nieuwe situatie beide bomenrijen te behouden", stelt de gemeente Roosendaal. "Voor de verkeersveiligheid hebben we ervoor gekozen om de noordelijke bomenrij te verwijderen." Daarom heeft de gemeente een aanvraag ingediend om de noordelijke bomenrij te mogen kappen. Als de vergunning wordt verstrekt, duurt het echter nog wel even voor de bomen daadwerkelijk verwijderd gaan worden. "Het broedseizoen moet afgelopen zijn en er loopt nog een onderzoek naar eventuele winterverblijfplaatsen van vleermuizen. Zodra dit afgerond is en er geen vleermuizen zijn aangetroffen, rooien wij de bomen in de tweede fase van het project." Naar verwachting is dit medio februari/maart 2020

De gemeente Roosendaal moet echter vanwege het eigen beleid de gekapte bomen wel compenseren. Daarom wordt nog een aanvullend groenplan opgesteld waarbij het groen aan de zuidzijde verder wordt aangevuld. "Dit groenplan bespreken we uiteraard ook met de direct betrokkenen. Verder zoeken we naar plekken in de omgeving waar we bomen kunnen planten." Het kan zijn dat de gemeente niet alle te compenseren bomen in de omgeving kwijt kan. Het geld dat voor deze bomen in het project is gereserveerd, wordt dan gestort in het 'bomencompensatiefonds'. "Vanuit dit fonds worden elders in de Gemeente Roosendaal nieuwe bomen aangeplant."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief