André Verstijlen speelt de rol van dokter in het verzet FOTO NICK FRANKEN
André Verstijlen speelt de rol van dokter in het verzet FOTO NICK FRANKEN (Foto: Nick Franken)

Roosendaals tintje aan Bergs openluchtspektakel

ROOSENDAAL - Ruim 130 spelers staan te trappelen van spanning voor de première van Supersum. Hét openluchtspektakel over de oorlog in en de bevrijding van Bergen op Zoom. Donderdagavond 17 oktober om 19.30 uur begint bij de Waterschans de eerste voorstelling in een reeks van negen en het belooft één groot spektakel te worden. Eén van die spelers die staat te trappelen is de Roosendaalse André Verstijlen.


Al maanden wordt er door de spelers van stichting De Vierschaar hard gerepeteerd, maar afgelopen weekend kwamen alle puzzelstukjes bij elkaar. Tijdens een speciaal werkweekend werd voor de eerste keer gerepeteerd op locatie en dat was voor iedereen spannend. "Het decor is 28 meter breed en bestaat uit drie zeecontainers", legt regisseur Arthur van Broekhoven uit.

"Daarnaast bestaat het terrein uit een speelgedeelte en een rijdgedeelte waar de oude legervoertuigen overheen kunnen rijden." Daarmee is de toneelvloer zo groot geworden, dat er geen enkele plek in Bergen op Zoom was waar geoefend kon worden. Afgelopen weekend werd dan ook op vrijdagavond het lichtplan opgezet. Zaterdagochtend werd geoefend met de voertuigen en zaterdagmiddag mochten de spelers voor het eerst op locatie oefenen. "Zondag hebben we nog twee keer een doorloop gehad", vertelt Van Broekhoven.

Ongelooflijke eer

En nu is het moment eindelijk daar. De ruim 130 spelers, verdeeld over twee casts, maken zich klaar voor een unieke voorstelling die volledig in het teken staat van Bergen op Zoom ten tijden van de oorlog én de bevrijding. Éen van de spelers in dit spektakelstuk komt uit Roosendaal en speelt al jaren in Bergen op Zoom bij de Bergse Operette Vereniging (BOV): Andre Verstijlen. In de culturele wereld zeker geen onbekende. In Supersum speelt André de rol van dokter en hij is actief in het verzet. "Het is een ongelooflijke eer om mee te mogen spelen in dit spektakel", vertelt Verstijlen. "Op deze manier kunnen we de bevrijders, maar zeker ook de mensen die er alles voor over om Nederland te bevrijden van de Duitsers eren."

Burgers

Die burgers komen dan ook uitgebreid aan bod in de voorstelling. "Het was voor ons snel duidelijk dat de voorstelling moest gaan over de burgers van de stad", vertelt Van Broekhoven. "Voor we het scenario zijn gaan schrijven, zijn we dan ook in gesprek gegaan met tal van mensen die de bevrijding hebben meegemaakt." Met al die informatie op zak werd begonnen met het script. Eindresultaat: een voorstelling waarin je het leven van verschillende Bergenaren en Duitsers volgt ten tijden van de oorlog.

Moffenmeid

Bijvoorbeeld het verhaal van een mooie en goedlachse kasteleindochter die openlijk flirt met de vijand. "Tijdens één van de interviews hebben we gesproken met een vrouw die destijds werd uitgemaakt voor moffenmeid, oftewel iemand die een relatie had met een Duitser. Een tragisch interview", stelt Van Broekhoven. "Er waren tijdens de oorlog veel 'foute' cafés in Bergen op Zoom. Cafés waar de Duitsers welkom waren om te feesten. Maar, je moet niet vergeten dat een verhaal altijd twee kanten heeft. Eén van die cafés was bijvoorbeeld De Draak, maar ondertussen werden daar ook onderduikers opgevangen." Daarnaast krijgen de bezoekers natuurlijk nog veel meer te zien. "Er is in die vier jaar natuurlijk heel veel gebeurd, maar we hebben de mooiste en aangrijpendste verhalen eruit gehaald." Volgens de regisseur kunnen bezoekers dan ook kei- en keiharde scénes verwachten. Maar, één ding is zeker. De uitkomst van de voorstelling staat al vast. "We weten allemaal dat Bergen op Zoom bevrijd is, dus je gaat sowieso met een 'happy feeling' naar buiten."

Kaarten

Het stuk speelt zich af van 17 t/m 27 oktober op de waterschans in Bergen op Zoom. Een podium in de buitenlucht met prachtige technieken , echte voertuigen en zelfs een compleet nagebouwde tank. Kaarten zijn te bestellen via www.vierschaar.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief