Stichting Jazz750 is ontstaan als één van de onderdelen van het Roosendaalse feestjaar.
Stichting Jazz750 is ontstaan als één van de onderdelen van het Roosendaalse feestjaar. Foto: Peter van de Molengraaf

Slotconcert Jazz750 wordt 'unieke happening'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Na de zes uiterst succesvolle jazzsessies van dit jaar maakt de stichting Jazz750 zich klaar voor het slotconcert op zondag 20 oktober. Bezoekers kunnen in de grote zaal van De Kring genieten van een veertiental solisten die, samen met de Frits Bayens Big Band en ons vaste begeleidingstrio de sterren van de hemel spelen.

Stichting Jazz750 is vorig jaar ontstaan als één van de onderdelen van het Roosendaalse feestjaar. Het idee achter Jazz750 was om deze muziekstijl een prominentere rol te geven in Roosendaal en omstreken. Er werden zes jazz jamsessies georganiseerd. Allemaal met hetzelfde concept: een professioneel begeleidingstrio zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft, maar aangevuld met een solist. Dat kan eveneens een professional zijn, maar ook een lokaal talent of een amateur die wat meer podiumervaring op wil doen. "Die formule is uniek in deze regio", stelt Hans Adams namens de stichting. "We hebben dat vorig jaar geïntroduceerd, maar we zouden die formule nog jaren kunnen gebruiken." Daarmee komt er voor jeugdige muzikanten een podium waarop ze kunnen spelen.

Eigen kracht

Het concept sloeg vorig jaar aan bij de professionals, amateurs én het publiek en daarom besloten de initiatiefnemers om dit jaar op eigen kracht door te gaan. En met succes. "We hebben iedere sessie tussen de tachtig en honderd bezoekers weten te trekken én we merken dat de inzet van de muzikanten steeds hoger wordt." De muzikanten bereiden hun stukken dan ook goed voor. "Maar, begrijp ons niet verkeerd. We zijn een open podium voor iedereen die jazz wil spelen. Dus ook als beginner, ben je bij ons welkom. Dat is de kracht, door het professionele trio valt het nooit om." En juist die afwisseling tussen artiesten is een pluspunt voor het evenement.

Slotconcert

Net als vorig jaar wordt dit muzikale jazzjaar afgesloten met een slotconcert waarbij een aantal sessiespelers de kans krijgen om op het grote podium te spelen. "Het wordt een unieke happening", stelt Hans Adams. "De muzikanten worden begeleid door een trio en de Frits Bayens Big Band en dat is echt een grote naam in de regio", vult Ton van der Geijn hem aan. "Het programma bestaat uit twee sets van ongeveer 45 minuten", vertelt Van der Geijn. Daarbij worden allerlei stijlen gespeeld van jazz. "Jazz is heel alomvattend", stelt Van der Geijn. "Ook als je geen ervaring hebt met jazz, weet ik zeker dat je geboeid zit te luisteren op die avond." Dat is ook iets wat Hans Adams heeft gemerkt tijdens de jazzsessies. "Het publiek luistert ademloos. Het is niet zo dat er gespeeld wordt en dat men ondertussen de plaatselijke politiek bespreekt. Het niveau is zo goed, daar prijzen we ons echt gelukkig mee." In totaal komen er tijdens het slotconcert negen volwassenen spelen en nog eens vijf kinderen.

Talentontwikkeling

"We hebben afgelopen mei een groepje met kinderen begeleid en zij hebben ook twee keer opgetreden tijdens de jazzsessies", legt Van der Geijn uit. Het gaat om een groepje van ongeveer negen kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 16 jaar oud. "Zij hebben zowel solo als in een groep gespeeld en sommigen van hen staan straks dus op het grote podium." Dat stukje talentontwikkeling is iets wat de heren het liefst verder uit zouden willen bouwen in de toekomst. Komend jaar worden er dan ook gewoon weer nieuwe jazz jamsessies georganiseerd. "Het liefst willen we er één sessie aan toevoegen in november, dan loopt het allemaal mooi door." Maar, nu eerst op 20 oktober het slotconcert én er komt nog een kerstmatinee op 22 december, met als bijzondere gast trompettist Ruud Bruels.

Kaarten voor deze concerten zijn te reserveren via: www.dekringroosendaal.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief