1943 groet aan de vlag
1943 groet aan de vlag Foto: uit archief Harry Nootenboom

Reünie 75 jaar Scouting St. Jan

Door: Elles Jansen Algemeen

Scouting verbroederd, lid voor het leven

ROOSENDAAL – Scouting St-Jan viert haar 75-jarige jubileum en er zijn nog steeds leden van het eerste uur. Want je bent St-Janner voor het leven. Waardevolle aandenkens van deze leden zijn te zien tijdens een tentoonstelling in het clubgebouw op 16 november waar ook het jubileumfeestje gevierd zal worden.

"Onze Scoutinggroep is tijdens de oorlog gestart als parochie jongerengroep De Jonge Wacht. Zij hadden hun hoofdkwartier op de zolder van het klooster in de Vughtstraat en twee weken na de bevrijding werd de Verkennersgroep St. Jan opgericht," vertelt Anton van Oorschot, lid reünie commissie.

Lid voor het leven

Anton ging op zijn vijfde bij de welpen, daarna bij de verkenners en op zijn 14e bij de rowan's. Daarna werd hij leider tot zijn 30e. We staan ook altijd paraat als er vanuit St. Jan een beroep ons wordt gedaan." Veel oud-leden hebben meegeholpen met de grote verbouwing van het hk (hoofdkwartier) aan de Visdonksestraat. Dit heeft 3 jaar geduurd en iedereen is apetrots, daarom wordt daar het jubileum gevierd. De ogen van Anton glimmen bij alle herinneringen die hij ophaalt aan de zomerkampen en weekenden uit zijn scoutingtijd. Foto's uit diverse fotoboeken laten lachende gezichten zien, heerlijk buiten in de natuur. "We zijn op kamp geweest in de Ardennen maar ook in Engeland, Oostenrijk, Schotland en Tsjechië. Midden in hartje Londen ligt het scoutingsterrein waar we gekampeerd hebben. Fantastische ervaring." Nog steeds komen er diverse stamgroepen, zoals de Rammen, Bikkels en Smef. Inc jaarlijks bij elkaar om herinneringen op te halen.

Herinneringen

Mooie herinneringen hebben ook het echtpaar Bep Oosterop (92) en Harry Notenboom (93) en al 65 jaar getrouwd. Wegens gezondheidsredenen kunnen ze helaas niet bij de reünie aanwezig zullen maar ze hebben wel veel foto's en andere waardevolle herinneringen uitgeleend voor de tentoonstelling. "Bep was Baloe bij de welpen en Harry stamleider bij de voortrekkers ten tijde van de oprichting van de St. Jangroep tijdens de oorlog onder aanvoering van Kapelaan Matthee. Gedurende de bezetting waren alle verenigingen verboden, behalve de kerk," vertelt Harry. Na de oorlog werd de katholieke actie een voortrekkersteam die alle verkennersinsignes volgens de regels van Baden Powell haalden en plechtig werden geïnstalleerd in de kapel van Mariagaard. Er worden ook herinneringen opgehaald aan Aalmoezenier Koks ofwel 'De Aal', hij is vanaf de jaren zestig betrokken bij St. Jan en bleef dat tot zijn overlijden. "Met zijn 75e verjaardag is een hele bus scoutingleden naar het klooster in Nijmegen gegaan om hem op te zoeken. Dat is toch uniek dat jongeren dat willen", vertelt Anton (zelf beter bekend als LD).

Hecht

Rob Jongstra werd coach en gaf trainingen samen met Til Hendriks en de norbertijn Hubertus Mathée wordt de aalmoezenier. In de daarop 75 volgende jaren ontwikkelt de scoutinggroep zich als een hecht team waarbij iedereen voor het leven verbonden blijft. Dit jubileum is bijzonder omdat het gelijk valt met de viering van de 75-jarige bevrijding en Harry inzage geeft in zijn dagboeken van de scouting. "Ik zit in het reünie commissie samen met Henri Blummel (62) die ooit mijn leider was, ook zitten er twee dochters van vroegere Scoutingvrienden bij de commissie en twee maten van mijn eigen scoutingtijd", vertelt Anton. "Dat laat maar weer eens zien wat St. Jan verbroedering betekent." Ook de familie Bogers zit al drie generaties bij St. Jan, evenals de familie Van Dorst. Menig huwelijk is uit de scouting voortgekomen. "Op kamp leer je elkaar echt kennen."

Vorming

Heden zijn er zo'n 150 kinderen/jeugdigen lid van St. Jan. Er zijn nog drie andere Scoutinggroepen in Roosendaal. "Scouting-lid zijn vormt je voor het leven. Je leert zelfstandig te zijn en in teamverband samen te werken, je leert koken, hutten en vlotten bouwen, je leert normen en waarden. Het is goed voor je sociale vorming en op je 17e leer je al wat leidinggeven is. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben", aldus Anton. Aanmelden via de website www.reunie-scoutingstjan.nl

In 1944 waren de voortrekkers van St. Jan al actief


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief