De brouwers van Scheldebrouwerij.
De brouwers van Scheldebrouwerij. (Foto: www.ruudvandergraaf.nl)

Scheldebrouwerij: zo speciaal gebleven!

  Bedrijvig Nieuws

ROOSENDAAL - Dit jaar viert Scheldebrouwerij een kwart eeuw aan biergeschiedenis. De tijd vliegt als je bevlogen brouwt! De familiaire brouwerij brouwt al sinds 1994 voor de ware liefhebber van bier in balans. Hun klassiekers zoals Zeezuiper en Lamme Goedzak zijn dan ook al geruime tijd vertrouwde gezichten in het bierlandschap en geliefd bij velen. Zeezuiper won onlangs nog een zilveren medaille bij de Dutch Beer Challenge en bewees daarmee zijn waarde en kracht als nestor binnen de familie nog altijd niet verloren te zijn.


De brouwerij vindt haar oorsprong onder de rook van Bergen op Zoom waar brouwmeester Peter van den Eijnden begin jaren '90 zijn vroegste heerlijkheden uit kleine hobbyketels in zijn eigen keuken brouwde. Zijn eerste bieren, op Belgische leest geschoeid, vonden direct gretig aftrek en de geboorte van Scheldebrouwerij was dan ook al snel een feit. In het Zeeuwse 's Gravenpolder vond de stap naar professioneel brouwen plaats. In 2008 verhuisde de brouwerij voor meer capaciteit naar Vlaanderen waar tegenwoordig jaarlijks ca. 600.000 liter speciaal gerstenat wordt gebrouwen.

Balans
"Balans is voor ons het toverwoord", aldus Jeroen Havermans, brouwer naast grondlegger Peter. "Het is onze uitdaging om karaktervol bier te brouwen dat enerzijds uitgesproken is en anderzijds toch toegankelijk. De klassiek Belgische stijlen lenen zich daar uitstekend voor, soms ook aangevuld met moderne smaak- en geurcomponenten." Hun vaste assortiment van negen bieren bestaat dan ook deels uit traditionele stijlen als Belgisch blond, dubbel, tripel en witbier. Maar wordt aangevuld met meer modern gerstenat zoals Hop Ruiter, een zogeheten 'tropic tripel' waar Belgische gist een huwelijk aangaat met overzeese hopsoorten waardoor een uiterst fris en aromatisch karakter gegeven wordt aan een goudblonde tripel.

Verder brouwt men sinds 2 jaar Schelde Specials. Dat zijn bierige uitstapjes buiten de vaste lijn in beperkte oplage. Ter ere van het jubileumjaar zijn de aankomende twee Specials (4 & 5) een eerbetoon aan de wildemannen Knots en Knuppel. Deze iconische figuren uit het stadswapen van Bergen op Zoom sieren al sinds jaar en dag alle etiketten en bieren van Scheldebrouwerij. Knots (Special 4) is een Hefe Weissbier (6%) met toevoegingen van roggemout, limoenblad en gember. Knuppel (Special 5) is een zeer verrassend, gitzwart bier dat op het oog zwaarte doet vermoeden, maar in werkelijkheid heel verfrissend is. Dit Schwarzbier (5%) heeft een fris aroma van donker fruit en Amerikaanse hop, een strakke smaak en een prikkelende afdronk door de toevoeging van zwarte peper. Kortom, twee eigenzinnige buitenbieren die uitstekend koel te drinken zijn op een warme dag.

Schelde Specials 'Knots en Knuppel' worden gelanceerd op zondag 19 mei tijdens het jubileumfeest dat toegankelijk is voor alle liefhebbers en enthousiastelingen van het betere bier. Een opendeurdag met muziek, heerlijk eten, lokale producten, vermaak voor de kleintjes, workshops, rondleidingen en uiteraard Scheldebier. Komt allen!

scheldebrouwerij.com

facebook.com/scheldebrouwerij

Wenenstraat 7, 2321 MeerGesponsord artikel

Scheldebrouwerij bv


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief