Foto: Corrie Goossens
fotoalbum

Dijkpop Roosendaal viert tienjarig bestaan

  Cultuur

ROOSENDAAL – Beginnende bandjes uit de regio en ver daarbuiten kennen inmiddels het kleine Roosendaalse popfestival Dijkpop. Zaterdag vierde het festival haar tienjarig bestaan. Speciaal voor deze gelegenheid kwam wethouder van cultuur Toine Theunis zijn felicitaties overbrengen en het festival openen. Daarna was het podium voor de leerlingen van muziekschool 'A Different Tune'.


DOOR HENNIE RIBBENS

Op het zonovergoten festivalterrein naast wijkhuis 't Dijksteeke is het bij de opening al gezellig druk. Jonge muzikanten zijn druk in de weer met hun instrumenten en met hun collega muzikanten. Voor een aantal van hen is het de eerste keer dat zij het podium betreden om voor een publiek te spelen. Spannend ook voor hun ouders die in afwachting van het optreden van zoon of dochter gezellig in de schaduw van de bomen bij elkaar zitten aan de tuintafels op het festivalterrein..

Ouders
Het festival is een particulier initiatief, ontstaan uit popworkshops en erop gericht om beginnende bands en muzikanten een podium te bieden. Een van de initiatiefnemers is Ad Schijven. "Kinderen uit de wijk kregen gitaar- of zangles in buurthuis 't Dijksteeke, deden mee aan popworkshops en wilden daarna natuurlijk graag voor publiek spelen. Helaas was die mogelijkheid er niet. Samen met andere ouders zijn we daarom tien jaar geleden begonnen met Dijkpop." Inmiddels is het festival niet meer speciaal gericht op de regio vertelt Ad. "Jaarlijks zijn er zo'n veertig tot tachtig bands die zich willen promoten voor publiek en zich daarom inschrijven voor het festival. "We hebben jaarlijks helaas maar plaats voor maximaal 10 bands. Zij krijgen hun reiskosten vergoed, een drankje en een T- shirt."

Jubileum
Op het festivalterrein is een kleine tentoonstelling ingericht waar bezoekers de geschiedenis van Dijkpop kunnen bekijken. De fotocollages laten zien dat er in de loop van de jaren weinig is veranderd. "De formule van het eerste uur werkt nog steeds," vertelt Ad. Ook zijn alle Dijkpop T- shirts te bezichtigen. Allen ontworpen door de Roosendaalse kunstenaar Frank Roks. Dit jaar is het T- shirt vuurrood en extra opvallend. Naast het tienjarig bestaan van het festival verwijst de tekst ook naar 750 jaar Roosendaal.

Bands
Speciaal voor het tienjarig bestaan zijn er enkele bands van het eerste uur uitgenodigd maar er is ook veel aandacht voor jong talent. De band Rock Season uit Wouw timmert al aardig aan de weg. Na zeven maanden repeteren zijn de jongens vastbesloten er een succes van te maken. Aidan is 13 jaar en leadzanger van Rock Season. "Na een workshop op de muziekschool ben ik samen met een gitarist de band begonnen. Nu bestaat de band uit een drummer, twee gitaristen, een bassist en ik ben de zanger. We zijn allemaal tussen de 13 en 15 jaar oud. We repeteren elke woensdagavond en we spelen Classic Rock."

Festival
De organisatie van Dijkpop bestaat volledig uit vrijwilligers. Naast wat geld van het Bewoners Platform Kortendijk en een beetje gemeentesubsidie wordt het festival bekostigd door sponsors uit de wijk. Dit jaar is er wat meer te besteden en is er ook gage voor enkele bands. "Het lukt ons elk jaar weer om een leuke line up neer te zetten. We krijgen ontzettend veel aanmeldingen. We luisteren alles en houden daarbij rekening met wat passend is voor Dijkpop." legt Ad Schijven uit. "We zetten geen harde metalband neer. We zitten ook gewoon in een woonwijk. Het is voornamelijk pop, rock en blues." In het kader van 750 jaar Roosendaal mag Dijkpop ook twee bands leveren voor het Roosendaals Treffen dat op 23 september zal plaatsvinden. Dit zijn de bands Bang the Skillet uit Delft en de Brabantse band Unconditionally Guarenteed. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief