Afbeelding
Foto: Dansers met luchtfoto van Roosendaal tijdens KIJK ons Rooendaal

Unieke en geslaagde voorstelling van KIJK ons ... Roosendaal 750

Door: Elles Jansen cultuur

ROOSENDAAL – Op de bloemenmarkt wijst het bord Theater naar links maar op 27 tot en met 29 september is het theater verplaatst naar de Markt. In een schitterend openluchttheater kunnen per voorstelling duizend toeschouwers genieten van het perfect in elkaar passende totaalplaatje over de geschiedenis en toekomst van Roosendaal. Toeschouwers worden meegevoerd op de golven van muziek, dans, sport, dichterlijke teksten en vlogen als vogels over onze stad. Alles geproduceerd en uitgevoerd door Roosendalers. Om trots op te zijn!

"Het thema is verbinden", glimlacht een zichtbaar tevreden Merijn Backx, voorzitter van Muziekvereniging Roosendaal. En daar is de productieteam opperbest in geslaagd: de verbinding tussen alle getalenteerde deelnemers van de cast en de muzikanten met het publiek. Maar ook de verbinding tussen het publiek en de stad van toen en nu.

Ons Roosendaal
Het verhaal wordt verteld door de jonge Sara (Sara van Gaans) en haar opa Kees Vermeer. Het ontstaan van Roosendaal en het belang van water waardoor veen is ontstaan dat turf werd. Turf dat brandstof opleverde voor Antwerpen, Gent en Brugge. In de 13e eeuw heerste de adel en kerk over de landerijen. De statige kerk Sint Jan werd gebouwd en is nu het oudste gebouw van Roosendaal. Het vormde dan ook samen met het oude stadhuis het decor van het toneel op de Markt. Het podium werd grotendeels in beslag genomen door het immense orkest onder leiding van dirigent Rob Sloekers. Rob van de Geijn was verantwoordelijk voor de choreografie. Naast talenten van de plaatselijke dans- en muziekverenigingen werkten ook vele Roosendaalse figuranten mee aan dit multimediaal totaaltheater.

Logistiek
Het oude station, gebouwd in 1854, loopt als rode draad door het verhaal. Het spoor vormde de eerste internationale spoorlijn in Nederland. Bracht reizigers en goederen van Rotterdam naar Antwerpen. De logistieke functie van de stad speelt ook in het heden een grote rol. Zo wordt Mohamed via een filmpje gevolgd als hij in de vroege de ochtend op zijn scooter door Roosendaal rijdt naar het industrieterrein en daar op een vorkheftruck de toeschouwers meeneemt in de enorme grote opslag hal van een distributiecentrum. Ook opkomend talent Julia Schutten wordt gevolgd als ze Gertrudis verlaat en de trein instapt naar Rotterdam waar ze muziek studeert aan Codarts hogeschool.

Talenten
Julia zingt twee prachtige nummers en wordt begeleidt door het koor. Haar vertolking van
'Girl on fire' zet heel Roosendaal in vuur en vlam. Martine van de Kar, verantwoordelijk voor het koor schittert zelf als een ware diva in een Frans chanson over Roosendaal op de welbekende melodie van Jacques Brel. Het orkest weet moeiteloos alle speciaal voor deze opvoering door Co Vergouwen gecomponeerde nummers te spelen. De arrangementen zijn van Bart van Gorp. Op het witte doek achter het orkest is als basis steeds het oude raadhuis te zien en werden close-up beelden vertoond van de optredens. Zo kwam regelmatig Toni Raats in beeld tijdens zijn samenspel op de beiaard met het orkest. Kippevelmomenten, evenals de in het hart rakende klanken van Rik van der Made met zijn altsaxofoon. Als klapstuk kwam Tullepetaon Jasper van den Bosch "Zijd'ok in Roosendaol geboore en hedde oew hart verlore."

Film om nooit te vergeten
Bijzonder mooi zijn ook de filmfragmenten van het oude Roosendaal, de door de Vliet roeiende Carla met mooie natuurbeelden, en natuurlijk de drone-beelden van Appie Veraart van het huidige Roosendaal. Samen vormen zij met de klanken van het heuse "Roosendaals Metropool orkest", dansers een rondreis door onze stad waarbij aandacht is voor de rijke industriële historie zoals de Liga, Philips, Vero-borstelfabriek, koffie-, thee en tabaksfabriek de Biggelaar. En is het een film geworden om nooit te vergeten. De toekomst van Roosendaal zal gemaakt worden door de mensen die er nu wonen, werken en sinds kort kunnen studeren. We zijn er bescheiden over, maar Roosendaal is een stad om trots op te zijn. "Wij willen hier komen wonen", vertellen twee Antwerpse dames Lore en Tineke die naar collega (Ruud, trompettist) kwamen kijken. Ook de andere toeschouwers die aan het woord kwamen hadden de stellige uitspraak: overweldigende voorstelling en trots.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief