Afbeelding
Foto: Cultuurprijs Roosendaal

Vrouwen van Wanten winnen Cultuurprijs Roosendaal, Oeuvreprijs voor Wim Schütz

Door: Robbert Temmen Cultuur

ROOSENDAAL - De Vrouwen van Wanten hebben de Cultuurprijs Roosendaal gewonnen. Dat maakte cultuurwethouder Toine Theunis bekend tijdens een online avond in De Kring. Voor het eerst werd ook een oeuvreprijs uitgereikt. Deze ging naar kunstenaar Wim Schütz.

Genomineerd waren naast De Vrouwen van Wanten ook de stichting Heerl’k en de kunstenaars van de expositie TONG IV. Wethouder Toine Theunis is enthousiast over de genomineerden. Samen vormen zij een brede afspiegeling van de vele culturele activiteiten die Roosendaal en de bijbehorende dorpen rijk is. Dat er massaal gestemd is door het Roosendaalse publiek doet hem goed. 

Onder de indruk

In het juryrapport beschrijft de jury waarom Sofie Habets en Romy Rockx, samen bekend als De Vrouwen van Wanten, genomineerd werden. “De jury is onder de indruk van de manier waarop De Vrouwen van Wanten hun voorstelling rondom Dodenherdenking wisten om te zetten in een corona-proof versie: de film Sfeerhe(a)ven. In de film verbinden ze de breekbare stemmen van de ouderen met krachtige muziek en beelden. Dat contrast is mooi om naar te kijken en heeft iets speciaals. Het geeft hoop voor de toekomst. Dat daarnaast de gefilmde beelden ook nog eens heel mooi zijn en Roosendaal mooi in beeld wordt gebracht is helemaal een plus”. 

Oeuvreprijs

Voor het eerst werd een oeuvreprijs uitgereikt. De jury was het er unaniem over eens dat deze prijs naar Wim Schütz moet gaan. De voorzitter van de jury, Ben Cartens licht de keuze van de jury toe: “Een begrip in Roosendaal. Meester in zijn vak. Oprichter van de school voor Expressie in Roosendaal. Een bezeten en fel schilder dat is Wim Schütz ten voeten uit. Met alles wat hij tot nu toe, in zijn bijna 100-jarige leven, aan de kunstwereld heeft gegeven verdient hij een oeuvreprijs.” 

Schütz is in 1921 in Roosendaal geboren. Al voor de Tweede Wereldoorlog studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij de lessen in schilder- en tekenkunst volgde bij de toen terecht befaamde professoren Kreitz, De Roover, Leclerck en Van Cauwenberghe. Na de oorlog zette hij zijn opleiding voort aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, ook in Antwerpen, waar beroemde mannen uit de kunstwereld als A. Van Dyck, J. Vaerten en vooral Baron I. Opsomer zijn leermeesters waren. Het was nooit zijn doel om kunstenaar te worden. Wim was en is bezeten van schilderen. In zijn jonge jaren werkte hij weleens een nachtje door om aan een zelfportret te werken. Hij woelde zijn bed dan om, zodat niemand in de gaten had dat hij niet geslapen had. “Voor schilderen moet alles wijken, ik trek hierdoor soms een zware wissel op mijn privéleven”, zei hij zelf ooit in een interview. Het heeft talloze prachtige werken opgeleverd die door veel kunstliefhebbers gekoesterd worden.

Oeuvreprijs wordt Wim Schütz-prijs

Na het bekend maken van de oeuvreprijs deed juryvoorzitter Ben Cartens nóg een bijzondere onthulling. Vanaf nu zal de oeuvreprijs de naam dragen van de eerste winnaar. Na vandaag gaat deze prijs door het leven als de Wim Schütz-prijs. 

De online uitzending was vrijdagavond live te bekijken via Facebook. Tijdens de uitzending werden de genomineerden uitgebreid voorgesteld in een gesprek met de presentator, aangevuld met mini-documentaires, gemaakt door ZuidWest TV. De avond werd opgeluisterd door optredens van het Dansatelier en het theaterduo Sebas en Wes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief