Afbeelding
Foto: SOB

Gemeente Roosendaal stopt in 2021 met dienstencheques

Door: Peter Houtepen Gemeente Nieuws

ROOSENDAAL - Met ingang van 2021 stopt de gemeente Roosendaal met de Huishoudelijke Hulp Toelage (HTT), ook bekend als de dienstencheque. Dit gebeurt in navolging van veel andere gemeenten in Nederland. De landelijke overheid stelt sinds 2017 geen geld meer beschikbaar voor deze tijdelijke regeling. In de gemeente Roosendaal komt een overgangsjaar, waarbinnen de huidige gebruikers hun dienstencheques gewoon kunnen gebruiken. Er kunnen geen nieuwe gebruikers instromen.

Met een dienstencheque konden onder andere Wmo-cliënten (=Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en mantelzorgers extra ondersteuning bij het huishouden inhuren bij zorgaanbieders. Tegen een laag tarief kon ondersteuning worden ingezet voor (extra) huishoudelijke klusjes. Daarbij valt te denken aan klusjes zoals zolder opruimen, een voorjaarschoonmaak, hulp bij het koken, boodschappen doen et cetera.

Overgangsperiode

Het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal kiest ervoor om met ingang van 1 januari 2021 te stoppen met deze tijdelijke regeling. Er komt een overgangsperiode van een jaar voor de bestaande klanten. Zij krijgen allemaal een informatiebrief waarin dit wordt uitgelegd. In dit overgangsjaar kunnen alle huidige gebruikers de dienstencheques nog steeds gebruiken tegen betaling van de eigen bijdrage van € 5,- per dienstencheque. In de tussentijd kunnen ze dan naar een andere oplossing zoeken. Bestaande gebruikers kunnen contact opnemen met WegWijs, om samen naar een passende verwijzing te kijken. Voor mantelzorgers komt een apart pakket mantelzorgondersteuning.
 

Tijdelijke regeling
De HTT werd in 2015 als tijdelijke regeling ingevoerd om meer werkgelegenheid te creëren binnen de thuiszorg. Het is nu niet langer noodzakelijk om deze regeling in stand te houden. Het Rijk stelt om die reden sinds 2017 geen afzonderlijk budget meer beschikbaar voor deze regeling. De afbouw van de HHT regeling startte binnen de gemeente Roosendaal vorig jaar al door het maximaal aantal dienstencheques te reduceren. Er was sprake van eigen bijdrage van € 5,- per dienstencheque. De gemeente betaalde het andere deel.

Gebruikers

In principe waren de dienstencheques voor alle inwoners binnen de gemeente Roosendaal beschikbaar, wel nadat aanvragen voor een dienstcheque eerst werden getoetst. Het zijn voornamelijk Wmo-cliënten die al ondersteuning ontvangen (circa 300 personen) en mantelzorgers (circa 75 personen) die gebruik maken van deze regeling.

Meer informatie

Inwoners met vragen kunnen terecht bij WegWijs. Dat kan via het contactformulier op de website www.wegwijsroosendaal.nl, of telefonisch 0165-579111. Langskomen kan ook: WegWijs, Dunantstraat 80 in Roosendaal. Het kantoor is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 13.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief