Floretschermster Elise Butin Bik pakt eerste prijs in Brussel

ROOSENDAAL - De 14 jarige floretschermster Elise Butin Bik heeft afgelopen weekend in Brussel de eerste prijs veroverd tijdens het Tournoi International d'Escrime Damocles in de categorie meisjes floret tot 17 jaar (U17). Dit toernooi is één van de vier kwalificatietoernooien voor de Belgische nationale selecties. Het waren dan ook vooral de Belgische jeugdtoppers die bij het appèl aantraden en waarvan een aantal, net als Butin Bik, ook het huidig seizoen actief is in het Europees Cadetten Circuit (ECC). Butin Bik nam in dat circuit zelf deel aan wedstrijden in Manchester, Wenen, Tauberbischofsheim en Marseille.

In de poulefase werd slechts verloren van Andrea Maronet (Charleroi), zodat daarmee plaatsing op het eliminatietableau verzekerd was. Na een 15-11 winst tegen Dupont (Dinant), kwam Butin Bik tegenover Wauters (Leuven) te staan; geen onbekende, want in november nog zaten Butin Bik en Wauters samen in de gecombineerde NED-BEL-equipe, die namens de beide bevriende landen deelnam aan de landenwedstrijden in Wenen. Butin Bik bleek in Brussel echter duidelijk sterker en won van Wauters met een ruime 15-7.

In de finale kwam Butin Bik, zelf pas 14 jaar oud, wederom tegenover de 16-jarige Maronet te staan, die tot dat moment ongeslagen was. Afgelopen november won Butin Bik al eerder een poulepartij tegen Maronet met 5-4 tijdens het ECC-toernooi te Marseille. Ook nu weer bleken de dames aan elkaar gewaagd en ging de spannende finalepartij gelijk op, tot het 14-13 stond in het voordeel van Maronet. Met twee foutloze acties echter, wist Butin Bik koelbloedig het tij te keren en onder de ogen van een ademloos publiek de finale met 15-14 te winnen.

Wereld Jeugd Kampioenschappen

Elise's trainer en vader Eddy Butin Bik: "Na het prima debuut op de Europese Jeugd Kampioenschappen van vorige maand, mag Elise ook deelnemen aan de Wereld Jeugd Kampioenschappen die in april plaatsvinden. De kunst is dan wel om de vorm te behouden gedurende de tussenliggende periode. We trainen (SV Beau Geste, Zegge/Roosendaal) inmiddels vijf keer per week samen, waarvan op woensdagavond in Roosendaal. Op vrijdagavonden heeft Elise haar zesde training in Alkmaar bij maître Divendal; daar leert ze meer nieuwe dingen dan zij bij mij nog kan leren. Het toernooi in Brussel is meestal sterk bezet en onze schermers bezoeken dit nu voor het vierde jaar. Maar nooit eerder is het gelukt om het te winnen. Deze eerste plaats sterkt dus wel Elise's vertrouwen dat het met de vorm wel goed zit. En dat zelfvertrouwen is voor een debuut op een WK natuurlijk onmisbaar."

De schermdag van Elise Butin Bik op de Wereld Jeugd Kampioenschappen is op 3 april en de finales zijn via live-streaming te volgen op www.fencingplovdiv.com/world.