Sopraan Hanne Roos met Harmonieorkest Oranje in het werk Quando m'en vo'. FOTO TIMO REISIGER
Sopraan Hanne Roos met Harmonieorkest Oranje in het werk Quando m'en vo'. FOTO TIMO REISIGER Foto: Timo Reisiger

Indrukwekkend Bevrijdingsconcert Harmonieorkest Oranje Wouw

Sport en vereniging

WOUW - Dit jaar werd voor de 5e maal in opdracht van de gemeente Roosendaal en het comité ‘Herdenken en Vieren’ het Bevrijdingsconcert gehouden in de grote zaal van schouwburg De Kring te Roosendaal. Met dit bevrijdingsconcert wordt tevens lokaal invulling gegeven aan de Veteranendag in Roosendaal.

Elk jaar krijgt een culturele vereniging of organisatie uit de gemeente Roosendaal de gelegenheid om het concert te organiseren. Dit jaar was het de beurt aan Harmonieorkest Oranje uit Wouw onder leiding van Pieter Vandermeiren. Namens Oranje hadden Pieter Vandermeiren, Rudi Matthijssen en Corné Rommens een zeer bijzonder programma samengesteld met een goede balans tussen ‘Herdenken’ en ‘Vieren’. Een programma, waarin de grote muzikale kwaliteiten van Oranje optimaal tot zijn recht kwamen, maar waar vooral ook de juiste snaar geraakt werd voor wat betreft beleving en het belang van de Vrijheid waarin we nu met zijn allen leven.

Oranje begon het concert met Musis for a solemnity van Jan de Haan, muziek voor een plechtigheid letterlijk vertaald en derhalve een prima keuze om het concert te openen. Het gedeelte ‘Herdenken’ startte daarna met het zeer indrukwekkende werk ‘The Story of Anne Frank’, dat in combinatie met de beelden op het scherm echt ‘binnenkwam’ bij de bezoekers in de zaal.

In ‘Quando m’en vo’ liet de eerste soliste van de avond, de Belgische sopraan Hanne Roos horen waarom zij een veelgevraagde sopraan is in diverse operahuizen in Europa.

Vanwege het feit dat het 100 jaar geleden is dat de 1e Wereldoorlog ten einde kwam en de band die Roosendaal daar mee heeft, omdat destijds maar liefst 30.000 Belgen zijn opgevangen in Roosendaal, had Oranje het werk ‘In Flanders Fields’ geprogrammeerd. Dit werk werd ondersteund door ‘beelden’ van de zandkunstenares Colette Dedyn.

Na dit zeer indrukwekkende begin schakelde Oranje over naar het blok ‘Vieren en bevrijding’, wat werd ingeluid door het nummer Fragile van Sting, in een arrangement van Douwe Medema met zang van Hanne Roos, op bugel Rudi Mattijssen en met ondersteuning van een muzikaal ensemble uit het orkest van Oranje. Uiteraard mocht de Glenn Miller Medley niet ontbreken op het concert.

Wellicht minder bekend is dat er een muzikale Top 50 bestaat van muziek voor Veteranen. Al jarenlang staat ‘Brothers in Arms’ van The Dire Straits op nummer 1. Dat is de reden dat Oranje dit werk had geprogrammeerd. Zij speelde het in een arrangement van Douwe Medema en ook dit werk werd ondersteund door de ‘beelden’ van zandkunstenares Collette Dedyn. Hanne Roos liet in de werken Only in Sleep en The Girl in 14G horen dat zij werkelijk alle genres aankan.

In het werk ‘Sing, Sing, Sing’ ging Oranje muzikaal helemaal los en waren de solo’s op trompet en klarinet van grote klasse! En om het concert helemaal af te maken, had Oranje nog een solist uitgenodigd in de persoon van Ward de Ketelaere. Hij speelde op xylofoon samen met het harmonieorkest Carnaval de Venice Variations.

Nadat alle solisten en de dirigent in het zonnetje waren gezet door de speaker van de avond Frans Goorden en de voorzitter van Oranje, Mandy Wagemakers, speelde Oranje als eerbetoon aan alle aanwezige veteranen nog de Mars voor de Nederlandse Veteranen. Een staande ovatie van alle aanwezigen viel Oranje ten deel en na het concert werd de vereniging met complimenten overladen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief