Toni Raats bespeelt het carillon van de St. Jan.
Toni Raats bespeelt het carillon van de St. Jan. (Foto: Rieky Mathijssen)

Bevrijdingsklokken vanaf de St. Jan

  Sport en Vereniging

ROOSENDAAL - Dinsdag 3 september vanaf 20:00 uur speelt stadsbeiaardier Toni Raats vanaf de St. Janstoren een slotconcert in de zomeravondreeks met als thema bevrijding. Door de eeuwen heen is vrijheid een thema vol met tegenstrijdigheden. Dat is ook in de muziek te horen. In klassieke composities op oud Hollandse liederen, maar ook in een ‘vette’ smartlap of een meer swingend nummer, die vanuit Engeland en Amerika kwamen overgewaaid.


In oktober zal de bevrijding van Roosendaal uit de 2e wereldoorlog na 75 jaar groots gevierd gaan worden. De klokken zullen hun stemmen dan ook zeker laten horen. Kortom 3 september is daar al een voorproefje van. Het carillon in Roosendaal is een instrument wat tot stand gekomen is als een teken van na oorlogse wederopbouw en het iedere dag vieren van de vrijheid.

Een klok (482 kg en toonhoogte a1) die in 1959 door Petit en Fritsen is vervaardigd, genaamd de Norbertusklok draagt niet voor niets als opchrift . “Nu de vijand is verslagen luid ik weer mijn levensdagen”. Deze klok dient als basisklok voor de beiaard. Hij vervangt een in 1715 door Willem Witlockx te Antwerpen gegoten klok die in 1943 werd gevorderd en niet terugkeerde. De Norbertusklok is de laagste klok van het carillon wat uiteindelijk in 1966 door Petit en fritsen gegoten werd.

Daarnaast hangen er in de St Janstoren nog 2 luidklokken die alle oorlogen overleefd hebben, nml Een klok van 650 à 700 kg met toonhoogte g1 die in 1640 door Martin Marchal is gegoten en die de naam Salvator draagt. En een klok met een gewicht van 400 à 430 kg en toonhoogte bes1 die in 1635 door Antoine Coubillot is gemaakt en die Johannes de Doper heet. Zij waren gevorderd en gemerkt als monument. Ze keerden na de oorlog weer terug in de toren.

Het concert is te beluisteren rondom de toren en Tongerloplein, alwaar programma’s gratis verkrijgbaar. Na afloop kunt u Toni ontmoeten aan de voet van de toren.

Het muziek maken zit bij Toni al 3 generaties in de familie van zijn moeders kant. Toni is momenteel vooral aktief als kerkorganist in de olvr kerk aan de kade, begeleider van vocaal damesensemble Vivace en pianist bij het Delta quintet. En afgelopen zomer gaf hij een beiaardtournee vanaf de torens van Etten-Leur, Hoogstraten, Den Bosch, Zierikzee en Grimbergen.

En natuurlijk is er iedere maandag vanaf 14:00 uur de traditionele marktbespeling met muziek in de sfeer van de stad. Op monumentendag, zaterdag 14 september, zullen de klokken om 14:00 uur een extra bespeling verzorgen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief