Nationaal Integratie Diner in Huis van de Westrand
Deelnemers en een landelijk ambassadeur van het Nationaal Integratie Diner.
Deelnemers en een landelijk ambassadeur van het Nationaal Integratie Diner. (Foto: A. Verburgt)

Nationaal Integratie Diner in Huis van de Westrand

  Sport en Vereniging

ROOSENDAAL - In het Huis van de Westrand heerste op dinsdag 1 oktober (Diversity Day) een gezellige sfeer. Daar werd (voor de tweede keer in Roosendaal) het Nationaal Integratie Diner georganiseerd. Het woord 'diner' spreekt voor zichzelf, samen aan tafel gaan en vooral dat SAMEN is belangrijk want integreren betekent dat we alles samen moeten doen, met en naast elkaar en niet tegen elkaar. Dat bereiken we alleen als we meer van elkaar weten, van elkaars gewoontes en gebruiken en van elkaars cultuur. We moeten dus met elkaar praten want anders komen we daar nooit achter. Een gezellig diner is hiervoor de gelegenheid bij uitstek.


De werkgroep (Het Huis van de Westrand, stichting MultiCreatief en het WerkAtelier) had hiervoor mensen uitgenodigd met een niet Nederlandse achtergrond en hen gevraagd om een gerechtje klaar te maken uit hun land van afkomst waar een verhaal achter zit, waarom zij dus voor dit speciale gerecht hadden gekozen. Samen met nog enkele Nederlandse deelnemers, met Nederlandse gerechtjes, zorgde dat voor een lange buffettafel die er bijzonder feestelijk uitzag en het rook heerlijk. Als u er bij was geweest zou u weten wat ik bedoel. Het was geweldig.

De sfeer zat er helemaal in, er werden verhalen uitgewisseld en het ging er zeer gemoedelijk aan toe. En dat was nu net bedoeling van dit samen zijn. Integreren doe je samen, het is geen eenrichtingsverkeer. De nieuwe Nederlanders moeten de Nederlandse gebruiken en gewoontes leren kennen maar wij Nederlanders moeten ook naar ze willen luisteren. Het spreekwoord zegt: “onbekend maakt onbemind” en dat is ook zo. Iets of iemand die je niet kent kun je niet waarderen maar we moeten allemaal ons best doen om elkaar te begrijpen en te respecteren.

Het werd een zeer geslaagd evenement, niet in het minst door de inzet van de deelnemers en andere aanwezigen, heel hartelijk dank daarvoor.

Een extra woord van dank is hier op zijn plaats aan wethouder Inge Raaijmakers. Zij heeft geen moment getwijfeld om de uitnodiging aan te nemen en mede door haar aanmoediging en mooie woorden kijken wij terug op een mooi samen zijn.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief