30 Leerlingen bouwen mee aan Super Tullepetaon.
30 Leerlingen bouwen mee aan Super Tullepetaon. Foto: Sanne Croonen

De Tullepetaon groeit en groeit en groeit

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - De reuzen-Tullepetaon, een meerjarenproject van carnavalsvereniging De Kurketrekkers en het Jan Tinbergen College, groeit als kool. Met als motto ‘Draai ’t mar om‘ zijn dertig mavo-leerlingen het tij van de vergrijzing onder de bouwers aan het keren.

Vorig jaar zag de reuzen-Tullepetaon het levenslicht. Twaalf leerlingen deden toen mee aan het schoolproject Mavo to do. Onder leiding van Josina van Gerwen en Francis Huis in ’t Veld en samen met de Kurketrekkers zijn nu inmiddels al dertig leerlingen aan het bouwen. Daarbij passeren alle technieken die bij het bouwen van een carnavalswagen komen kijken, de revue. Frames bouwen, zagen, lassen, spannen, verfspuiten, vormgeven, in de JTC-dependance aan de Azaleastraat komt alles aan bod.

Voor dit jaar luidde de opdracht aan de leerlingen ‘geef de Super Tullepetaon poten en geef hem een wei om in te staan. Hou daarbij het carnavalsmotto Draai ‘t mar om voor ogen’. De leerlingen bedachten een vernuftig bewegend en uitschuifbaar poten-systeem, op basis van afvalemmers en reliëfpanelen. Ook bouwden ze een bloemenweide (compleet met wormen) die onder het nest wordt gemonteerd. En dan is er nóg een grote verrassing. Maar die krijgen we pas te zien tijdens de optocht. Maar daarmee zijn de leerlingen er nog niet. Ze moeten er zelf natuurlijk ook op hun best uitzien. Dus wordt er ook hard gewerkt aan kleding, vlaggen en verdere entourage.

Tussen de lessen door gingen de leerlingen op bezoek bij de bouwloods en weten ze nu (bijna) alles van lassen, slijpen, solderen, perslucht, lijmen, schuimvormen en papier-maché. En of dat nog niet genoeg is, werd ingenieur Erik van Merode van de Efteling ingeschakeld om samen met hem de Tullepetaon tot leven te wekken. Termen als mechatronica en robotica hebben nauwelijks nog geheimen voor de jonge bouwers.

De docenten zijn net zo enthousiast als de leerlingen. Want het gebeurt immers niet vaak dat leerlingen het aan de einde van de les jammer vinden dat ze moeten stoppen. Op naar de optocht!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief