Foto van het gebouw uit 1977, Ramen met glasapplique. Details van de ramen.
Foto van het gebouw uit 1977, Ramen met glasapplique. Details van de ramen. Foto: Caspar Dingjan, Collectie Zegestede, Glasverwerkingsbedrijf Brabant

Zoektocht naar glaskunstenaar

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - In 1977 is de aula van begraafplaats Zegestede gebouwd. Aan beide zijden van het gebouw was een indrukwekkend groot glas appliqué geplaatst tegen het sterk aflopende dak.

Beide zijden hebben hun eigen kleursamenstelling. Deze appliqué bestaat uit verlijmde glasdelen met verschillende diktes en kleuren. Naast platte verlijming zijn er ook veel delen haaks op de vlakken bevestigd welke een drie dimensionaal effect veroorzaken. Ook opvallend is dat er veel hele smalle stroken zijn gebruikt. Over de breedte van het kunstwerk gaan samengestelde cirkels over in een golfbeweging.

Helaas was het kleurige tafereel bij de laatste renovatie niet te herplaatsen. Gelukkig zijn de ramen niet verloren gegaan en liggen ze opgeslagen.

Van de ramen is niet bekend wie de ontwerper en/of de maker was. Wel is duidelijk dat de ontwerper een groot kunstenaar was met een goede basisopleiding en ervaring.

Er zijn al diverse pogingen ondernomen om de naam van de ontwerper van het appliqué en het glasatelier te achterhalen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. Mogelijk helpt deze oproep.

Het gebouw is ontworpen door architect H.A. Joosen en de bouw werd uitgevoerd door Dekkers bouwbedrijf beiden uit Roosendaal.

Wellicht zijn er nog mensen die rond 1977 werkzaam geweest zijn bij Architect Joosen of bij bouwbedrijf Dekkers of misschien zijn er nog wel ex-medewerkers van de begraafplaats die meer kunnen vertellen over de herkomst en het ontstaan van deze ramen. Natuurlijk is informatie van andere personen ook zeer welkom.

Het hebben van de naam van de ontwerper zou een goede basis kunnen zijn om verder te denken over de restauratie en herplaatsing van de ramen. Het zou heel erg zonde zijn als dit fantastische Roosendaalse kunstwerk verloren zou gaan.

Heeft u informatie stuur dan a.u.b. een mailtje naar: cmbdingjan@planet.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief