Roosendaal voor elkaar: 'Kom in actie tegen eenzaamheid'
Helpen met rolstoel.
Helpen met rolstoel. (Foto: NLvoorelkaar)

Roosendaal voor elkaar: 'Kom in actie tegen eenzaamheid'

  Sport en Vereniging

ROOSENDAAL - Van 1 t/m 8 oktober roept Roosendaal voor Elkaar alle inwoners van Roosendaal op om extra in actie te komen tegen het groeiende probleem: eenzaamheid.


Zo blijkt uit recent onderzoek van vrijwilligersplatform Roosendaal voor Elkaar dat de behoefte aan nieuwe contacten groeit, maar ook dat vrijwilligerswerk het gevoel van eenzaamheid vermindert. Een win-win voor vrijwillige inzet én participatie. Groeiende behoefte aan nieuwe contacten Roosendaal voor Elkaar constateerde in hun jaarlijks gebruikersonderzoek een trend op het gebied van eenzaamheid. Er bleek een groeiende behoefte aan nieuwe contacten. Zo werd in 2019 voor het eerst ‘meer mensen ontmoeten’ de meest gekozen reden om hulp te vragen via het platform en verdubbelde dat jaar de contacten rondom maatjes en gezelschap. Verder gaf 21% van de respondenten aan eenzaamheid als een erg belangrijke keuze te zien om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage zelfs naar 37%!


Vrijwilligerswerk vermindert gevoel van eenzaamheid
Ook bleek uit recent onderzoek dat het doen van vrijwilligerswerk de negatieve gevoelens gerelateerd aan eenzaamheid vermindert. “Het is enorm mooi om te zien dat gebruikers van Roosendaal voor Elkaar steeds meer omdenken. Zij lossen hiermee hun eigen hulpvraag (eenzaamheid) op, door een ander te helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk leren zij nieuwe mensen kennen en breiden ze hun netwerk uit. Zo zien we maar weer dat helpen écht happy maakt!, vertelt Marloes Otte, één van de medewerkers van Roosendaal voor Elkaar.


Week tegen eenzaamheid met Roosendaal voor Elkaar
Om zoveel mogelijk bekendheid en bewustwording voor het thema eenzaamheid te creëren in de Gemeente Roosendaal, pakt Roosendaal voor Elkaar groots uit in de week tegen eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober. Marloes vertelt: “Mensen kunnen zich via https://www.roosendaalvoorelkaar.nl/week-tegen-eenzaamheid-2020 aanmelden voor een actie op ons platform. Ze ontvangen elke ochtend een inspiratiemail om eenzaamheid in hun eigen omgeving tegen te gaan en ze zo hopelijk te motiveren om iets voor een ander te gaan doen. Misschien inspireert het iemand om bijvoorbeeld eens contact te maken met de eenzame buurvrouw aan de overkant. Ook helpen we de gemeente met een mooi initiatief tijdens deze week, maar dat houden we nog even een verrassing.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>