afbeelding Wouwelaarkoek
afbeelding Wouwelaarkoek Foto: Pieter Dhaeze

Wouwelaer als vrijerskoek bij Wouwse VVV

Sport en vereniging

WOUW - In de coronatijd ontstaan er soms spontaan leuke ideeën. Met Sinterklaas in het vooruitzicht, een tijd waarin we speculaaspoppen als lekkernij eten, vatte Karel Schrooyen het plan op om een Wouwelaer van speculaas te maken.

“Een Wouwelaer is iemand die veel praat, zeg maar een kletsmajoor. Je mag het ook vertalen naar: babbelen, zwammen, zwetsen, leuteren, neuzelen of kakelen”, zegt Karel Schrooyen die zijn creativiteit de vrije loop liet. Hij ontwierp een vorm voor een speculaaspop met als buitenvorm een melkbus terwijl daarbinnen een Papboer staat te wauwelen. “Naast het feit dat de koek heel lekker gekruid is en versierd met amandelen en krentjes, kan hij ook gebruikt worden als liefdesmakelaar of vrijerskoek”, geeft Schrooyen aan. Dat is een gebruik dat al teruggaat tot in de middeleeuwen. Op elke kermis was een dergelijke koek te koop. Een schuchtere jongeman kocht zo’n versierde koek en gaf die aan een meisje, dat hij graag wilde ‘versieren’. Kreeg hij de volgende dag de speculaaspop terug met het hoofd er af dan zat de jongeman gebakken, want dan ging het meisje in op zijn avances. Maar waren echter de benen gebroken, dan kon hij beter de benen nemen. Om het de hele verlegen jongens nog gemakkelijker te maken, zat er vaak een briefje bij met de tekst ‘Mijn ogen zijn voor iedereen, maar mijn hart voor jou alleen’. Dit gebruik breidde zich steeds verder uit ook tijdens het Sinterklaasfeest en later naar Valentijnsdag.

Hoe jij deze Wouwse speculaaspop ook inzet, er gaat in ieder geval altijd iets positiefs van uit. Gewoon uit vriendschap of verbondenheid, hij zal in dank aangenomen worden. Deze Wouwelaer is te koop bij het VVV aan de Bergsestraat 1 in Wouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief