Tullepetaon & Sint Jan.
Tullepetaon & Sint Jan. Foto: Tobi Raats

Leutkloktop55 klinkt vanaf de St. Jan

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Wa d’un optreje, 55 jarig carillon treedt op met Tullepetaonse top 55 Wa d’un optreje en wat een hoop treje, zo’n 111, moet stadsbeiaardier steeds op om het carillon hoog boven in de St. Jan te kunnen bespelen. Maar in deze tijd is het nog belangrijker dat de klokken naast alle zwaarte ook vooral wat lichte klanken brengen. De carnavalsperiode kan wel wat verlichtende klanken gebruiken. En zeker nu het carillon dit jaar precies 55 jaar bestaat.

Een wel heel carnavalesk jubileum. Vandaar dat Toni Raats op alle carnavalsdagen de treje van de St. Jan op gaat om vanuit z’n eigen bubbel alle winnende Tullepetaonse carnavalsliedjes van de afgelopen 55 jaar op de klokken nog eens extra ver en leutig te laten klinken.


Tullepetaonse Top 55
Iedere dag van 13 tot en met 16 februari vanaf 14:11 uur speelt hij in 55 minuten een deel van de Tullepetaonse Top 55 en om het helemaal compleet te maken gaat hij zelfs terug naar de eerste echte officiële carnavalsliedjes. De liedjes worden feestelijk en herkenbaar gespeeld met zo hier en daar een extra Tullepetaonse klokkenslinger en wat extra klokkengekaokel. Zo zal er heel wat bellenconfetti over de stad neerdwarrelen. Mooi om zo toch even een carnavalesk wandelingetje door Tullepetaonestad te maken en diep van binnen de feestvreugde te kunnen opzoeken. Goed voor lichaam en geest, zeker in deze barre tijd. En de liedjes kunnen op veilige afstand rond de toren, Markt, Bloemenmarkt, Tongerloplein, Emile van Loonpark en verder weg goed beluisterd worden.


Kaokelen
Met alle andere alternatieve carnavaleske activiteiten kan de Tullepetaon zo toch blijven kaokelen en zo het feest deze tijd doordragen. En met 55 jaar carillon krijgen de klokken zeker een vette knipoog van de Tullepetaon op de mart. Die is nu eregast en zal zeker met de liedjes meeziengen en meekaokelen. Daarmee krijgen ook de liedjes van weleer toch ook weer ook in deze tijd een extra betekenis.
Denk aan: ‘Oe mottet nou, Zet oe eige in’ of nog beter ‘Geloof d’er in’ en Doeget Saome’. Die thema’s zullen de komende tijd en ook daarna zeker nodig blijven om een mooie en leutige wereld op te bouwen en te kunnen blijven optreje. Dus ‘oor de bellen zienge en ge kunt toch weer een beetje dansen en spriengen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief