Mike Dijkgraaf ziet enorme progressie beloond.
Mike Dijkgraaf ziet enorme progressie beloond.

Mike Dijkgraaf behaalt welverdiende titel in GK4 Kart Series

Door: Redactie Sport en vereniging

ROOSENDAAL – Het kartseizoen was kort, maar in het geval van Mike Dijkgraaf ook krachtig. Het zestienjarige talent uit Roosendaal werd heel fraai kampioen in de Junioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series.

Door de coronacrisis was het weliswaar een raar seizoen, maar door zijn titel ook een seizoen om nooit te vergeten. Het was zijn eerste kampioenschap in een jaar waarin hij voor het eerst een wedstrijd won op een outdoorbaan. “Het begint de goede kant op te gaan”, concludeert Mike nuchter.

Sterk seizoen
Waarom hij juist het afgelopen seizoen zo sterk was, kan hij best uitleggen. “Ik reed met een ander chassis, een Exprit, en ik had een andere monteur. Ook stonden we in 2020 op onszelf en niet meer bij een team. Dat bleek goed te werken.” Bovenal had de talentvolle Brabander het afgelopen seizoen ook zijn eigen coach, Melanie Motz. Mike: “Zij keek langs de baan hoe ik reed en wat ik anders kon doen. Dan ging ik daar natuurlijk op letten bij de volgende training.” Die aanpak bleef bepaald niet zonder resultaat: “Ik ben meer dingen gaan durven, zoals later gaan remmen en eerder op het gas. En later en vroeger insturen, meer de kerbs pakken. Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven in de kart.

Ik heb leren durven inhalen. Daar had ik eerst moeite mee en nu durf ik dat wel.” Dat alle vernieuwingen het afgelopen seizoen zoveel effect zouden hebben dat hij kampioen zou worden, dat had Mike niet verwacht, bekent hij. “Ik begon het seizoen met het idee gewoon mijn best te doen en dan een zo goed mogelijk resultaat proberen te halen. Maar aan het kampioenschap had ik niet meteen gedacht.”

Afgelastingen
Vanwege corona moest een aantal wedstrijden van het GK4-kampioenschap worden afgelast. “Helaas was het daardoor een korter seizoen.” Maar wel één met mooie resultaten. “In Spa was ik derde en in Genk eerste. De winst in Genk was mijn eerste overwinning ooit op een buitenbaan.” Dat was voor Mike best wel speciaal, bekent hij. “Maar in dit geval ook alle drie de races van het weekend. Ik zei op vrijdag al dat ik alle drie de races ging winnen omdat ik een goed gevoel had over het weekend. De trainingen waren goed gegaan. Ik dacht: ik zal een doel stellen, en dat doel heb ik dus ook gehaald.” Uiteindelijk bleek het genoeg om kampioen te worden. “Ik had er zelf nog niet echt op gelet. Ik hoorde van mijn ouders dat ik kampioen was omdat de andere races niet meer zouden doorgaan. Erg jammer, maar ik ben wel blij dat ik kampioen ben geworden. Het is mijn eerste in outdoorkarting.”

Senioren nationaal-klasse
Voor komend seizoen stapt Mike over naar de Senioren nationaal-klasse. Dat moet hij vanwege zijn leeftijd. Wanneer de snelle rijder zijn debuut in de klasse zal maken, blijft voorlopig gissen. Door de coronacrisis is het nog niet duidelijk wanneer er weer kan worden geracet. “We blijven zoveel mogelijk trainen, zoveel mogelijk meters maken. Voor de rest kun je vrij weinig doen.” Hoe zijn programma er exact gaat uitzien, weet hij nog niet. Maar hij weet nu al dat het een mooi seizoen wordt. “Tijdens de laatste training hebben we getest in een Senior-kart. Dat is een zeer goede verandering. De kart heeft veel meer snelheid, meer tractie ook. Ik vond het geweldig. Het gaf echt een kick. En het ging vanaf het begin al best wel goed. Komend seizoen ga ik gewoon weer mijn best doen en proberen zoveel mogelijk te trainen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief