Afbeelding
Foto: eigen foto

YFU-gastmoeder Anoesj over Gaya (17) uit Italië

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

ROOSENDAAL - In het drukke huishouden van de familie Langendoen is altijd plek. Moeder Anoesj heeft een wellness-salon aan huis en runt ook nog eens een buitenschoolse opvang, maar dat weerhoudt haar niet om samen met haar man Ricardo en zonen Lucas (15) en Finn (10) gastkinderen van uitwisselingsorganisatie YFU in huis te nemen. Vorig jaar waren dit Samyr uit Mexico en Berk uit Turkije en dit schooljaar woont er een gastzus: de 17-jarige Italiaanse Gaya.

Tweede thuisland
Anoesj is nauw verbonden met YFU. Haar ouders namen jarenlang buitenlandse scholieren in huis. “Ik heb broers en zussen over de hele wereld, fantastisch is dat.” Toen Anoesj 16 was, ging ze zelf naar Noorwegen. “Dat was mijn beste beslissing ooit. Ik heb een fantastisch jaar gehad, op het Noorse platteland, in een gezin met twee jonge kinderen. Prachtig vond ik het, die ongerepte natuur.”
Nog steeds is Noorwegen haar tweede thuisland en gaat ze ieder jaar minstens één keer terug. Afgelopen december was dat wel heel bijzonder: Anoesj en Gaya gingen samen. Met z’n tweetjes, zonder mannen. “Dat was really nice”, vertelt Gaya. “Norway was koud, maar mooi. En Anoesj heeft net zo’n relatie met háár gastmoeder als ik met haar.”

Meisje
“Pas op Gaya, ieder woord in het Engels kost je 5 cent”, waarschuwt Anoesj lachend. Sinds januari wordt er thuis alleen nog maar Nederlands met haar gesproken. “Dat kan ze prima”, vindt Anoesj. “Maar soms is Engels net iets makkelijker”, is het weerwoord van Gaya. Het tekent de relatie tussen de twee. Anoesj: “Ze had mijn eigen kind kunnen zijn. Zo voelt het echt.” En de mannen in huis? Die vinden het gezellig. ”We kunnen het heel goed met elkaar vinden”, zegt Ricardo. “Het is wel wennen hoor, een meisje in huis”, roepen Lucas en Finn. Wat doet ze dan anders? “Gewoon, een meisje zijn.”

Chocopasta
Gaya geniet intussen met volle teugen in het mooie Nederland, waar het veel rustiger is dat in haar drukke thuisstad Rome. De vrijheid die ze heeft, vindt ze geweldig. “Op de fiets of met het openbaar vervoer kun je zo overal naartoe.” Friet vindt ze lekker, een kroket niet. En al die boterhammen? Mwah, liever niet. Ze geeft de voorkeur aan rijstwafels - met chocopasta of vlokken, dat dan weer wel.
Ook op school (5 vwo van het Jan Tinbergen College) draait Gaya goed mee. De meeste vakken begrijpt ze nu aardig en ze maakt steeds meer toetsen. Het gezin doet veel samen - naar de Efteling, een weekje naar Frankrijk, naar het strand of wandelen met de hond. En dan gaat Gaya natuurlijk mee. Met Anoesj doet ze veel meidendingen: naar Ladies Night, koekjes bakken, shoppen of een tompouce eten bij de Hema. “En met carnaval gaan we de bloemetjes buiten zetten”, glundert Anoesj.
Plannen genoeg dus. “Gelukkig hebben we nog vijf maanden de tijd voordat Gaya weer terug gaat naar Italië. Maar de tijd vliegt, het gaat veel te snel.”

Infobijeenkomst 25 januari
Ook een jaar naar high school in het buitenland? YFU biedt die kans aan Nederlandse scholieren tussen de 15 en 18 jaar ook. Je komt in een gastgezin en volgt onderwijs op een lokale middelbare school. Meer weten? Kom dan op donderdagavond 25 januari naar de YFU infobijeenkomst in Roosendaal. Bel 0297-264850 of mail naar info@yfu.nl om je aan te melden. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief