Afbeelding

Werkgroep Gebundelde Zorg breidt activiteiten uit

Nieuwsbrief

SPRUNDEL – De Werkgroep Gebundelde Zorg Sprundel (WGZS) wordt actief in het gehele dorp Sprundel. Dat gebeurt na een succesvolle proef in de wijk ’t Brouwersnest. Leden van de werkgroep houden zich bezig met het organiseren van zorg dichtbij de bewoners. Hierdoor kan meer zorg op maat worden toegepast. De gemeente Rucphen stelt hiervoor subsidie beschikbaar.

’t Brouwersnest heeft inmiddels een eigen zorgnetwerk en ook is daar een enquête gehouden. Wethouder Martien de Bruijn is blij met deze aanpak: “Het beleid van de gemeente is er op gericht dat onze inwoners zoveel mogelijk zorgen voor elkaar en dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde woonomgeving. Initiatieven zoals die van de WGZS worden door ons dan ook van harte ondersteund.”

Optimaal benutten Volgens De Bruijn moeten krachten in de zorg optimaal worden benut. Dat is nodig door bezuinigingen, het afnemend aantal zorgverleners en de door de vergrijzing toenemende vraag naar zorg. Het beleid voor ondersteunende zorg (Wmo) is er op gericht dat burgers voor elkaar zorgen en dat er meer samenwerking komt tussen vrijwilligers en professionals. In 2015 werd daarom de Werkgroep Gebundelde Zorg Sprundel (WGZS) opgericht. Doel van deze werkgroep om zorgkrachten op elkaar af te stemmen en op de behoeften vanuit de Sprundelnaren. Op deze manier kunnen bewoners langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Voelhoorns in de wijk Het kennen van personen en hun situatie speelt in de zorg een belangrijke rol. Daarom zijn er voelhoorns nodig in de wijken die voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Er wordt daarom gestreefd naar het oprichten van zorgwerkgroepen in alle wijken van Sprundel. In zo’n comité zitten niet alleen actieve wijkbewoners, maar ook vrijwilligers van ouderenbond KBO, de Welzijnsgroep en de parochie. De Zorgwerkgroep bekijkt waar zorg nodig is en informeert wijkbewoners en zorgverleners. Vrijwilligers kunnen zo nodig ook optreden als contactpersoon voor de hulpvrager en de hulpverlener en bevorderen de samenwerking in de zorg in de buurt.

Enquête De WGZS gaat verder een enquête opzetten om te peilen waar behoefte aan is. Daarnaast wordt de peiling gebruikt om inwoners bewust te maken van veranderingen in de zorg. Centraal staat daarbij de eigen kracht en het sociaal netwerk van de burgers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief