Afbeelding

Molen De Hoop moet blijven draaien

Nieuwsbrief

SPRUNDEL – Molenstichting De Hoop wil door middel van crowdfunding geld inzamelen om een borstelbuil te kunnen kopen. Hiermee kan in de molen het complete maalproces worden uitgevoerd en kunnen er meer producten verkocht worden. Op deze manier hoopt de stichting voldoende inkomsten te verwerven om Molen De Hoop te kunnen behouden voor Sprundel.

Molen De Hoop Sprundel werd twee jaar geleden overgenomen van de gemeente door Stichting Molen De Hoop. Er is een termijn van vier jaar overeengekomen, waarin de stichting de gelegenheid krijgt om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om de molen definitief over te nemen. Voorzitter Jan van den Broek zet zich vol overgave in om van deze overname een succes te maken.

Molenfonds “Je moet plannen hebben, we zijn optimistisch. We proberen alle mogelijkheden te benutten,” aldus Van den Broek. Afgelopen najaar ontstond het idee om door middel van crowdfunding geld in te zamelen voor de aanschaf van een borstelbuil. Als lid van de Hollandsche Molen kon de stichting gebruik maken van het internetplatform voor crowdfunding van het Molenfonds.

Wiendfleppen Nu wordt er nog gewerkt met zogenaamde handbuiltjes. Hiermee wordt op kleine schaal bloem gezeefd uit gemalen graan. Van deze bloem wordt door de plaatselijke bakkerij het Sprundels molenbrood ‘Wiendfleppen’ gebakken. Met de borstelbuil kan de productie opgeschroefd worden en kan De Hoop in de toekomst zelf onder andere bloem, gries en zemelen vervaardigen en verkopen.

Geschenkpakketjes Jan van den Broek ziet het al helemaal zitten: “We kunnen straks het complete maalproces laten zien aan onze bezoekers en de werking van de borstelbuil.” Dat maakt een bezoek aan ons mooie werktuig interessant en leerzaam, ook voor schoolkinderen.” Daarnaast zullen in het eigen winkeltje, ’t Sprundels Meulewinkeltje’ naast meelproducten ook streekproducten te koop zijn, zoals bijvoorbeeld geschenkpakketjes met daarin ook de plaatselijke kaas, jam en chocolade. “Leuk om cadeau te doen aan mensen die oorspronkelijk uit Sprundel komen maar die nu elders wonen.”

Aandacht Het Toeristisch Fonds Gemeente Rucphen (2.500 euro), Sprundelse molenvrienden, plaatselijke ondernemers, spontane donateurs en de Molenstichting zelf hebben de basis gelegd voor de aanschaf van de borstelbuil. “Maar we zijn er nog niet, er is 55.00 euro nodig. Het zal niet meevallen, maar”,zo zegt Jan van den Broek strijdvaardig, “aan de inzet van onze Molenstichting zal het niet liggen. “Er wordt op alle mogelijke manieren aandacht gevraagd voor het project, onder andere bij de West-Brabantse Molendag en tijdens de Nationale Molendagen.

Erfgoed ommetje Als één van de toeristische trekpleisters in Sprundel is de stichting Molen De Hoop ook van de partij bij de aftrap van het project ‘Beleef Sprundel’ op 4 juni. Dit project wil in samenwerking met de belangrijkste toeristische pijlers in Sprundel, arrangementen aanbieden, om het dorp meer op de kaart te zetten. Op 4 juni is er het ‘Erfgoed ommetje’, een wandeling langs De Trapkes, de Sint Janskapel en het Fatimapark en dan, over de akker, door naar Molen De Hoop, Jan van den Broek hoopt dat dit een definitief ‘ommetje’ kan worden.

Molenaars Als geboren en getogen Sprundelaar hoopt de voorzitter van de molenstichting van harte dat het lukt om de molen te behouden voor zijn dorp “Want, zo stelt hij, “zonder Molen De Hoop is Sprundel niet af.” Een positieve ontwikkeling is het feit dat twee Sprundelaren zich onlangs hebben gemeld om de vrijwillige molenaarsopleiding te gaan volgen. Dus, met een beetje geluk, kan Molen De Hoop ook in de toekomst gewoon blijven draaien.

BIJDRAGE ANNEMIEK GIELEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief