Afbeelding

Chessity demonstratie op St. Martinusschool

Algemeen

RUCPHEN - Een bijzondere les op deze maandagmiddag voor groep vier leerlingen van de St. Martinusschool in Rucphen. Geen spelling, lezen of rekenen, maar schaaklessen met de Chessity workshop, een online leermethode om spelenderwijs te leren schaken. Het bevat veel game elementen uit populaire games die een extra stimulans vormen voor kinderen om meer en beter te leren schaken. De reacties zijn unaniem positief op deze welkome afwisseling.

“Wauw, ik heb gewonnen”, juicht Isa vanachter haar tablet. Buurvrouwtje Merel deelt haar enthousiasme: “Ik ook, ik ben een level verder.” Op de vraag wat Benjamin van deze schaakles vindt volgt een non-verbaal antwoord, hij steekt direct zijn duim de lucht in.

Denksport Het is een mede initiatief van gepensioneerd leerkracht van de St. Martinusschool , Cor Lazeroms: “Ik ben bestuurslid Jeugdschaak van SV Eeuwig Schaak Rucphen. In het schaakmagazine dat ik om de twee maanden ontvang werd ik in kennis gesteld van deze digitale lesmethode. Ik was direct enthousiast. We besteden al geregeld aandacht aan deze denksport op de St. Martinusschool, maar nu dus voor het eerst online. En moet je die gezichtjes zien. Ze zijn zo geconcentreerd bezig.”

Strategie Lazeroms vindt het belangrijk dat niet alleen leerlingen uit een plusklas in contact komen met het schaakspel, maar alle kinderen. Iets dat ook juffrouw Coby Peeters benadrukt: “Schaken is goed voor de ontwikkeling. De kinderen nemen zelfstandig beslissingen, bepalen strategie en denken goed na over een zet. Eerst denken dan doen. Zaken die in het dagelijks leven ook erg belangrijk zijn.” Wel geeft Peeters aan het bordspel nog het belangrijkst te vinden. “Je ziet, in mijn klas heb ik schaakborden en ik laat ze de aanwezige schaakstukken zien. Deze online lesmethode leert ze de beginselen van het schaakspel. Iets dat ze op deze manier verrassend snel oppikken. Als ze vervolgens met elkaar een potje schaak spelen wordt er toch een beroep gedaan op andere vaardigheden zoals elkaar waarderen. Ik vind schaken een ontspannende denksport waarbij men elkaar uitdaagt op een respectvolle manier.” Afgelopen maand heeft een team van vijf leerlingen deelgenomen aan een schaaktornooi in Halsteren. “Ook hier draait het om respect”, vult Lazeroms aan.

Leermethode Chessity, gaming your trainig, is een leermethode ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) samen met de internet-start-up Chessity. Vrijwilligers van deze organisatie begeleiden de schaaktrainingen in de klassen van de basisschool. Vrijwilliger René Punt staat deze maandagmiddag voor groep vier. “Jullie krijgen allemaal een inlogcode en wachtwoord. Dat moet je invoeren op je tablet.” Sommige leerlingen hebben hiermee wat moeite en worden daarbij geholpen door leerkrachten en vrijwilligers. Eenmaal in het systeem worden de leerlingen via opdrachten naar hogere levels geleid. “Een leerlingvolgsysteem dat inzicht geeft in de vorderingen. Als leerlingen zomaar wat klikken, worden de opdrachten steeds eenvoudiger. Als ze dat eenmaal doorhebben, gaan ze er eens goed voor zitten om een niveau hoger te komen”, legt Punt uit. Een zogenaamd adaptief systeem; hedendaags onderwijs op maat waarbij de leerling zelf het tempo bepaalt. Binnenkort wordt deze workshop met team en directie geëvalueerd. Leerkrachten in Schijf en Sprundel hebben al interesse getoond in dit programma. “Dat zou mooi zijn want schaken is een mooie sport en prima te combineren met een fysieke sport zoals voetbal”, concludeert Lazeroms.

Chessity, gaming your trainig, is een leermethode ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) samen met de internet-start-up Chessity. BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief