Afbeelding

Speulend Sprundel speelt muzikale klucht

Nieuwsbrief

SPRUNDEL - Om zestig jaar toneel in Sprundel te vieren, speelt toneelvereniging Speulend Sprundel een speciale voorstelling in samenwerking met dansgroep Carmencita. De muzikale klucht ‘Ze Kunnen De Pot Op…!’ wordt in februari drie keer opgevoerd in dorpshuis De Trapkes. Een hilarisch stuk voor alle leeftijden.

Het verhaal speelt zich af op camping Heerlijkheid. De bazin van de camping heet Helga, maar zij heeft verschillende bijnamen. Deze hatelijke bijnamen heeft zij niet voor niets. Dit zorgt in het verhaal voor herkenbare en lachwekkende situaties met de verschillende kampeerders. Ondanks de regels van Helga, proberen toiletjuffrouw Dora en Chris van de recreatie het de kampeerders alsnog naar hun zin te maken. Dat gaat best goed, totdat Dora vlinderman Heinz leert kennen.

Lachen “We vinden het vooral leuk om humoristisch stukken te spelen”, vertelt de 68-jarige voorzitter van Speulend Sprundel, Christ de Jong. “De wereld is al serieus genoeg en dus vinden we het belangrijk dat onze bezoekers kunnen lachen. Ook komt het voor dat één van de spelers ineens iets improviseert en afwijkt van de oorspronkelijke tekst. Dan is het weer de vraag hoe de tegenspeler daarop reageert. Sommige spelers raken helemaal in de war en alleen dat al is lachen.” De Jong vertelt erbij dat het niet altijd belangrijk is om de teksten exact uit het hoofd te leren, maar om mee te gaan met de actie van het stuk. “Als het echt nodig is laten de souffleurs zich wel horen.”

Historie Christ de Jong is zelf al meer dan 50 jaar bij het toneel in Sprundel betrokken. “Tot de jaren 50 van de vorige eeuw werden er al regelmatig toneelstukjes en kinderoperettes opgevoerd door de twee Sprundelse basisscholen”, vertelt hij. “Jongeren van nu kunnen het zich waarschijnlijk niet voorstellen, maar dat waren toen nog aparte jongens- en meisjesscholen en dus waren de voorstellingen ook gescheiden. De geestelijk adviseur begon in die tijd toestemming te geven voor gemengde stukken en daarmee werd het tijd om een gemengde toneelvereniging op te richten.” Het werden er uiteindelijk zelfs twee: KPJ-Toneel en Sprundels Toneel. “In de hele gemeente was Sprundel het enige kerkdorp dat twee toneelverenigingen had. Het nadeel was dat deze twee verenigingen allebei in De Trapkes speelden en dat liep in de beginjaren niet altijd even soepel.” Later werden er onderling goede afspraken gemaakt wat uiteindelijk in 2003 zelfs leidde tot het samengaan van de twee verenigingen als Speulend Sprundel. De Jong vervolgt: “We hebben nu nog steeds een geweldig leuke groep leden met leeftijdsverschillen van bijna 60 jaar.”

BIJDRAGE FRED SCHUCH



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief