Afbeelding

Litouwer Aidis Kruopis wint Dorpenomloop na massasprint 

Nieuwsbrief

SINT WILLEBRORD – De Litouwse wielrenner Aidis Kruopis heeft zondag de veertigste editie van de Dorpenomloop op zijn naam geschreven. De 29-jarige wielrenner van Verandas Willems wist in een spannende massasprint te winnen. Tweede werd de Belg Antoine Demoitie van Wanty-Groupe Gobert. De derde plaats was tenslotte voor de Nederlander Coen Vermeltfoort, uitkomend voor Join’s-De Rijke.

De finale verliep uiterst spannend toen 22 renners zich losmaakten van het peloton. De koplopers lieten zien goed samen te werken. Enkele kilometers later volgde een hergroepering. Dat kwam mede, omdat de Wanty-Group geen renner in de kopgroep had. De Duitser Alexander Kriegel van Leopard Pro Cycling) en de Belg Jonas Rickaert van Topsport Vlaanderen deden hun best om een massasprint uit te laten blijven, maar zij konden niet voorkomen dat zij opgeslokt werden door het peloton.

Overwinning Kruopis Voor Kruopis betekende de overwinning in de Dorpenomloop veel. De sprinter liet zien nog steeds te kunnen winnen. De renner reed in het verleden drie seizoenen voor het Australische team Orica-GreenEdge. Daarbij won hij onder hij etappes in de Ronde van Polen en de Ronde van Turkije. In 2015 zette hij een stap terug naar een lager niveau. Door een breuk kwam hij niet tot glans bij zijn vorige ploeg An Post. Verandas Willems nam de Litouwer over en gaf hem een nieuwe kans. Dat gebeurde niet zonder succes, want in de Dorpenomloop liet hij zien nog tot veel in staat te zijn.

Enerverend verloop De Dorpenomloop kenmerkte zich door een bijzonder enerverend verloop. Bijzonder is dat er dit jaar drie procontinentale teams aan de start kwamen. Deze wielerformaties komen uit op het hoogste wielerniveau. De Rucphense wielerkoers heeft de UCI 1.2-status. Dat houdt in dat de Dorpenomloop zich vooral richt op opleidingsploegen. Het Zwitsere Team ROTH en de Belgische ploegen Topsport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Group Gobert maakten hun favorietenrol meer dan waar. Zij gaven extra glans aan een bijzondere veertigste editie van de Dorpenomloop. “We hebben de beste wedstrijd ooit gezien. De renners kwamen ook twintig minuten eerder binnen dan vorig jaar. De gemiddelde snelheid lag op 43 kilometer per uur en op grote stukken kwamen de renners niet beneden de vijftig kilometer per uur uit”, vertelt voorzitter Corrie Maas van de Dorpenomloop.

In de schijnwerpers De kans is groot dat de zege van Kruopis hem weer in de schijnwerpers zet van de profploegen die op het hoogste niveau uitkomen. In het verleden stroomden verschillende renners na een zege in de Rucphense wielerronde door naar de grote bekende teams. Zo sleepte Floris Gerts, winnaar van de Dorpenomloop in 2015, een contract binnen voor BMC Racing Team, de ‘grote broer’ van BMC Development die elk jaar start in Sint Willebrord.

Enorme belangstelling

De wielerronde kon op rekenen op veel belangstelling. Maas schat het aantal bezoekers op ongeveer vijfduizend. “Het was zo druk op het Emmausplein dat we vrachtwagens en bussen van de deelnemende ploegen hebben gevraagd om te parkeren bij sportcentrum de Vijfsprong. Niet alleen in Sint Willebrord was het druk, ook in Rucphen, Sprundel en Schijf stond veel publiek langs de kant. De dorpen waren massaal uitgelopen om te komen kijken”, vertelt Maas die genietend terugblikt. De organisatie had ook geluk. De weergoden werkten mee, want de gehele Dorpenomloop verliep zonovergoten.

Complimenten

De internationale wielerunie UCI had veel complimenten voor de Dorpenomlop. “Zij gaven aan dat een nabespreking niet nodig was, omdat alles perfect was verlopen”, geeft Maas aan. De voorzitter van de Dorpenomloop  is ook trots op de driehonderd vrijwilligers die de veertigste editie van de Rucphense wielerronde mogelijk maakten. “Zo hebben 130 verkeersregelaars met succes examen gedaan om hun werk te doen. Ook reden er 28 motorrijders mee. Het is geweldig dat al deze mensen dat belangeloos doen, zodat de veiligheid kan worden gewaarborgd”, besluit Maas.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief