Afbeelding

Nieuw uitdagend parcours voor GP Adrie van der Poel

Nieuwsbrief

HOOGERHEIDE - De deelnemers aan de Grote Prijs Adrie van der Poel op zondag 24 januari in Hoogerheide kunnen hun borst alvast nat maken. Het parcours voor de finale van de wereldbeker is op een aantal punten volledig vernieuwd. Daardoor is de finish verschoven naar een helling van maar liefst zeven procent en moeten de renners mogelijk ook een tien meter hoge trap beklimmen. 

De veranderingen in het parcours zijn het gevolg van de nieuwe Scheldeweg in Hoogerheide. Waar de renners vorig jaar nog startten en finishten op het dek van een vlakke viaduct over de Brabantse Wal, zullen zij dit jaar de pijnlijke hoogteverschillen van die wal aan den lijve ondervinden.

Trap

De start van het 2,8 kilometer lange rondje ligt op het laagste punt van de Scheldeweg. Daarna klimt de route meteen omhoog, met een hellingsgraad van maar liefst zeven procent. Mogelijk krijgt het parcours nog een andere spectaculaire toevoeging door de beklimming van een tien meter hoge trap. Die trap leidt naar de top van het talud van het afgebroken viaduct, dat als uitkijkpunt over de Brabantse Wal is blijven staan.

Vers

Parcoursbouwer en naamgever van de wedstrijd, Adrie van der Poel, ziet de veranderingen van de Scheldeweg als een grote verbetering. "Het heeft alle ingrediënten om er iets moois van te maken." Toch is het nog niet honderd procent zeker dat de trap en het talud daadwerkelijk onderdeel zullen zijn van het parcours op zondag 24 januari.

"Alles is nog vers. Gezien de regen van de afgelopen dagen is de kans groot dat het té drassig is. Dan moeten we dat stuk er helaas uithalen", lichtte Van der Poel toe tijdens de perspresentatie van de GP Adrie van der Poel.

Lussen

In dat geval zullen de lussen op het al bekende parcours uitgebreider worden. De hoek achter het kerkhof is uit het parcours gelaten, maar het bekende draaien en keren op de weilanden en door het Koepelbos zijn weer opgenomen in het venijnige rondje. "We hebben de mogelijkheid om de lussen wat uit te breiden, als de trap buiten het parcours valt. In dat geval zullen de renners wellicht een extra rondje moeten rijden", voorspelt Van der Poel.

Mathieu van der Poel

Wie denkt dat de wereldkampioen van 1996 het rondje op lijf van zijn zoon en regerend wereldkampioen Mathieu heeft geschreven, heeft het mis. "Ik denk dat het zelfs beter bij Wout van Aert zou passen", geeft Van der Poel sr. toe.

Toch is de algemene verwachting dat de strijd tussen Van Aert en Van der Poel jr. gaat. "Daar kan het best op uitdraaien, al is het winnen van het WK het hoofddoel voor Mathieu."

Thalita de Jong

Ook bij de andere categorieën belooft het een spannende strijd te worden. Bij de elite dames zal in ieder geval Nederlands kampioene Thalita de Jong aan de start verschijnen. Aan Nederlandse zijde zal zij een van de grootste uitdagers worden voor de Vlaamse Sanne Cant, die dit seizoen oppermachtig is.

Bij de junioren kijkt Van der Poel uit naar de strijd tussen Jens Dekkers en Jappe Jaspers, beide lid van de opleidingsploeg van BKCP Powerplus, waar ook de gebroerders Van der Poel voor uitkomen. Zij staan momenteel gedeeltelijk eerste in het wereldbekerklassement. Bij de belofte tipt Van der Poel Daan Hoeibergs en Stijn Caluwé als kanshebbers.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief