Afbeelding

Geen permanente strooiplek voor as in Heemtuin

Nieuwsbrief

RUCPHEN – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rucphen wil de Heemtuin in Rucphen niet aanwijzen als permanente strooiplek voor as van gecremeerde personen. Stichting Vrienden Heemtuin Rucphen had hiertoe een verzoek ingediend, maar volgens het gemeentebestuur past het verstrooien van as niet binnen het bestemmingsplan ‘Recreatieve doeleinden’. “Argument daarbij is ook dat structurele verstrooiingen in een gebied met recreatieve bestemmingen ongewenst is”, meldt een gemeentewoordvoerster. Het college laat wel weten welwillend te staan tegenover incidentele strooiverzoeken. Het bestuur van Stichting Vrienden Heem-tuin Rucphen wilde het uitstrooien van as op bepaalde plekken in het twee hectare grote natuurgebied mogelijk maken. Daarmee wil de organisatie tegemoet komen aan verzoeken die in het verleden geregeld gedaan zijn. Ook ziet de stichting deze mogelijkheid als een kans om extra inkomsten te verwerven voor de Heemtuin die het moet doen met steeds minder subsidie. Zo zou het voortbestaan van het ‘wilde bloemenparadijs’ voor de toekomst kunnen worden gewaarborgd. De Vrienden wilden hierbij zorgvuldig werken, zodat de biodiversiteit van de Heemtuin niet wordt aangetast.

Strooivelden In de gemeente Rucphen zijn twee velden waar structureel as mag worden verstrooid. Dat is op de rooms-katholieke begraafplaatsen in Sprundel en in Sint Willebrord. Incidentele verstrooiingen zijn toegestaan met toestemming van de eigenaar van de grond binnen de gehele gemeente. Crematie-as mag landelijk worden verspreid op door de gemeente aangewezen strooivelden of boven open zee. De nabestaande kan uiteraard ook zelf een plek uitzoeken voor de verstrooiing. Dit heet ‘incidentele asverstrooiing’.

Cremeren Het gebeurt steeds vaker in Nederland dat mensen worden gecremeerd. Dat gebeurt in de meeste gevallen direct na de uitvaart. Na de crematie gaat de as in een aspan en gaan de resten in een asbus. Volgens de wet moet de as een maand lang in het crematorium blijven. Daarna gaat de asbus naar de nabestaanden. Zij kunnen er voor kiezen om de as uit te strooien, thuis weg te zetten of de asbus bij te laten zetten in een urnengraf of muur op een begraafplaats.

FOTO AXEL HOFFMAN/PIXELIO.DE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief