Afbeelding

Gemeente Rucphen moet gat van 72.632 euro repareren

Nieuwsbrief

RUCPHEN – Wethouder Martien de Bruijn van Financiën moet een gat van 72.632 euro in de begroting van de gemeente Rucphen van 2015 dichten. Dat blijkt uit de tweede bestuursrapportage van dit jaar. “Dat is voor ons een primeur in negatieve zin”, vertelt De Bruijn. Voorheen had de gemeente altijd te maken met een fors overschot. Toch is er volgens de wethouder geen reden tot ongerustheid. Hij verwacht dat de achterstand eind dit jaar netjes is ingelopen. De begroting voor 2015 sloot eerder met een bedrag van bijna vijftigduizend euro. Voor dat bedrag is toen een greep gedaan uit de algemene reserve van de gemeente Rucphen.

Tegenvallers De gemeente had te maken met verschillende mee- en tegenvallers. Het budget voor de Adviesraad Sociaal Domein kan naar beneden worden bijgesteld. De uitgaven vielen de afgelopen jaren lager uit dan was begroot. Dat scheelt 1.750 euro. Er was een tegenvaller met de Belastingdienst over het afronden van procenten in het voordeel van de gemeente. Dat mag volgens de fiscus niet meer, waardoor de gemeente 4.000 euro per jaar misloopt. Voor de derde herziening van het ontwerp-bestemmingsplan ‘Buitengebied Rucphen 2012’ was een bedrag van 117.600 euro uitgetrokken. Dat blijkt nu hoger uit te vallen. De gemeente moet voor 35.000 euro extra de beurs trekken voor ondersteuning bij de beantwoording van de inspraakreacties en zienswijzen.

Afval Voor de kadastrale informatie is de gemeente overgestapt op de ‘Basisregistratie Grootschalig Topografie (BGT). Daardoor kon dit budget eenmalig met 18.000 euro naar beneden worden bijgesteld. Op het gereserveerde bedrag voor het schoolzwemmen is een eenmalig overschot van 15.000 euro. Uitbater Laco van sportcentrum de Vijfsprong krijgt een jaarlijks bedrag van 12.500 euro vanwege het stopzetten van het schoolzwemmen met ingang van dit schooljaar en het niet indexeren van de exploitatiebijdrage. De raad besloot dit bedrag in mindering te brengen op het onderhoudsbudget van de Vijfsprong. Verder blijkt de gemeente voor het verwerken van afval eenmalig 51.000 euro uit te moeten trekken. “We proberen de afvalstoffenheffing kostendekkend te houden, maar dat lukt niet altijd. Dat kan allerlei oorzaken hebben”, geeft De Bruijn aan. Voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen veel cliënten een herindicatie. Daarvoor blijkt extra capaciteit nodig in de vorm van regieassistenten en een administratieve kracht. Uit de ‘reserve Sociaal Domein’ wordt hiervoor een bedrag van 258.745 euro uitgetrokken.

Positief resultaat De programmabegroting voor 2016 sluit wel met een met een positief resultaat van 98.236 euro. “Daardoor kunnen we de lastenverhoging beperkt houden. De gemeentelijke belastingen gaan met twee procent omhoog, zoals we hebben afgesproken bij de start van de coalitie”, vertelt De Bruijn. Wel geeft de wethouder aan dat voorzichtigheid blijft geboden. Zo zijn nog niet alle bezuinigingen waargemaakt. Zo worden de SKW’s vanaf 2017 met 100.000 euro gekort. De SKW’s gaven eerder aan niet te weten hoe zij deze besparing kunnen waarmaken zonder de kwaliteit van de uitvoering van het welzijnswerk in stand te houden. Ook de snelle veranderingen in de gemeentelijke takenpakketten en de omvang van de algemene uitkeringen dwingen het college tot waakzaamheid bij het maken van keuzes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief