Afbeelding

Bouw nieuw buurthuis Rucphen start pas in 2016

Nieuwsbrief

RUCPHEN – De bouw van het de nieuwe multifunctionele accommodatie in Rucphen start niet in november 2015, maar begin 2016. Dat heeft wethouder Cees Evers bekend gemaakt. Oorzaken voor de vertraging zijn de vondst van asbest bij de sloop van de gemeentehuis en de vleermuizen die ervoor zorgden dat het gebouw pas later dan gepland tegen de vlakte kon.

Volgens Evers komen de plannen voor het nieuwe buurthuis niet in gevaar: “De nieuwe multifunctionele accommodatie zal gerealiseerd worden op de plaats van het gesloopte gedeelte van het voormalig gemeentehuis van Rucphen, dus aan de Rucphense Vaartkant.”

Flora- en Faunawet De gemeente kreeg twee keer te maken met tegenslag. In het voormalig gemeentehuis bleek een vleermuis te zitten. Deze beschermde diersoort zorgde ervoor dat er vrijstelling moest worden aangevraagd op grond van de Flora- en Faunawet. Vleermuizen mogen namelijk niet worden gestoord. Door het nemen van extra maatregelen, zoals de plaatsing van vleermuiskasten kreeg de gemeente uiteindelijk ontheffing. In april kon de sloop dan echt beginnen. Asbestvezels De ontmanteling van het raadhuis duurde enige maanden. Tijdens de laatste fase van de sloop werden op verschillende plekken verborgen asbest aangetroffen. Dit asbest bleek wel volledig gebonden en gesloten, waardoor gevaarlijke vezels zich niet konden verspreiden. Dit materiaal moest wel op een speciale manier worden opgeruimd. Hiervoor kwam alleen een gecertificeerd bedrijf in aanmerking. Asbest is gevaarlijk op het moment dat de vezels vrijkomen in de lucht. Mensen die hoge concentraties van dit materiaal inademen lopen kans op gevaarlijke ziektes.

Indeling Het nieuwe buurthuis dat Rucphen krijgt is de opvolger van gemeenschapshuis De Vaart en jeugdhuis De Louwen. In de multifunctionele accommodatie komen een sportzaal, een grote hal en een foyer. Sportactiviteiten kunnen daardoor straks tegelijkertijd worden gehouden met andere evenementen, zoals een toneelvoorstelling. Op de eerste verdieping van het gebouw komen onder meer een jongerenruimte en een handenarbeidlokaal. Het streven was eerst dat het dorpshuis in november 2016 kon worden geopend, maar dat wordt waarschijnlijk ook later. Stichting de Vaart en het SKW Rucphen nemen straks mogelijk samen de exploitatie op zich.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief