Afbeelding

Tijdritspecialist Wout van Elzakker blijft maar winnen

Nieuwsbrief

HOOGERHEIDE – Twee weken geleden mocht Wout van Elzakker (16) alweer zijn zevende overwinning aan zijn zegelijst van dit seizoen toevoegen. De wielrenner wist in het Belgische Dadizele in de laatste kilometers weg te rijden bij zijn medevluchters en kwam uiteindelijk als eerste over de streep. Van Elzakker hoopt nu de stijgende lijn voort te zetten in de Ronde van Hoogerheide 

Sinds zijn overstap naar wielerploeg Willebrord Wil Vooruit gaat het met de jonge wielrenner uit Hoogerheide alleen maar beter en beter. “Dat komt mede door de faciliteiten”, verklaart Van Elzakker, “maar zeker de internationale wedstrijden en professionele begeleiding helpen me vooruit. Eén van de begeleiders is bijvoorbeeld Eddy Bouwmans, die in 1992 nog de witte trui won in de Tour de France!"

Tijdrit

Opvallend aan de wedstrijdkalender van Wout van Elzakker is het grote aantal tijdritten, waar hij aan deelneemt. “Op de een of andere manier liggen de tijdritten mij beter lijkt wel”, vertelt Van Elzakker, “Ik zie tijdrijden als een vak apart. Je kan in principe niemand iets verwijten gedurende een tijdrit op jezelf na. Bij een massasprint kun je namelijk snel worden ingesloten, waardoor je de zege aan je voorbij moet laten gaan, maar dat is bij het tijdrijden niet. Het racen tegen de klok vind ik persoonlijk de mooiste en puurste vorm van het wielrennen.”

Dat Van Elzakker een goede tijdrit kan rijden blijkt wel uit zijn uitslagen. Bij het laatste districtkampioenschap van Zuidwest-Nederland wist hij een betere tijd neer te zetten dan zijn concurrenten en ook in het Limburgse Camerig pakte hij de dagzege.

Veldrijden

Desondanks wil Wout van Elzakker zich niet een klassieke tijdrijder noemen. “Ik ben meer dan een tijdrijder!”, oordeelt hij. “Tijdens de gewone wedstrijden wil ik me meestal laten zien door aan te vallen. Hierdoor win ik zo af en toe ook een wedstrijd. Dit jaar lukt het aanvallen opvallend goed en sta ik al op zeven overwinningen in het wegwielrennen.”

Naast het wegwielrennen is Van Elzakker ook steeds meer in het veld te bekennen. Vooralsnog ziet hij er echter geen winstkansen uit voortvloeien. “Ik ben met het veldrijden enkele jaren terug begonnen”, vertelt hij. “In eerste instantie deed ik mee met uitgezette toertochten in de regio, om zo mijn conditie op peil te kunnen houden gedurende het seizoen. Daarna ben ik mee gaan doen met nationale en internationale veldritten, wat me op zich wel bevalt!”

Voorlopig blijft de jonge wielrenner van Willebrord Wil Vooruit nog even op het veld actief. “Op deze leeftijd kan dat nog, later moet ik een keuze maken, wat op dit moment op het wegwielrennen zal vallen. Er zijn veldrijders die beter zijn en meer toeleggen op het veld en die meer kans maken om uiteindelijk geselecteerd te worden voor bijvoorbeeld het EK in Huijbergen.”

Ronde van Hoogerheide

Wie Wout van Elzakker een keer live in actie wil zien komen, heeft geluk. Aankomend weekend zal hij van start gaan in de Ronde van Hoogerheide, waarvan vader Niels één van de initiatiefnemers is. Zoon Wout kijkt al uit naar de wedstrijd: “Koersen in je eigen woonplaats is natuurlijk het mooiste wat er is! Ik kijk er naar uit om door de Raadhuisstraat en de Scheldeweg te mogen rijden. Dat mijn vader in de organisatie zit, maakt het natuurlijk extra bijzonder. De organisatie heeft al enkele renners van niveau weten binnen te halen, maar er komen op het laatste moment altijd enkele renners bij. Ik hoop op een sterk peloton, waarin ik uiteindelijk het podium mag beklimmen!”

BIJDRAGE MAARTEN ELST



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief