Afbeelding

Wessel Kort pakt derde plaats op NK goochelen

Algemeen

RUCPHEN - Ook zo benieuwd hoe het toch mogelijk is dat jouw klaveren negen uit een complete stok met kaarten door de goochelaar eruit gevist wordt? Abracadabra voor de leek, maar niet voor Wessel Kort uit Rucphen die dit weekend tijdens de 32 editie van het NMU (Nederlandse Magische Unie) juniorenconcours in Meppel streed voor de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Goochelen Jeugd 2015. Zijn tegenstanders waren niet mis in de categorie Close-Up goochelen, de finalisten bleken vingervlug. Uiteindelijk een mooie derde plaats voor de veertienjarige Wessel met zijn act: geschiedenis over goochelen.

“Close-Up goochelen houdt in dat je met kleine voorwerpen goochelt zoals met kaarten, balletjes en munten”. In mijn act heb ik de geschiedenis van het goochelen verwerkt waaronder de truck met balletje-balletje. Bij de Egyptenaren is dit spel ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een bekend gokfenomeen. Maar ook een act met een stuk touw is een onderdeel van mijn presentatie op het NK. In 1584 heeft Reginald Scott een boek geschreven waarin uitgelegd wordt dat goochelen geen tovenarij is maar gewoon trucage, zo ook de touwtruc”, legt Wessel duidelijk uit.

Braderie Praten kan de HAVO 2 scholier opvallend goed, een handige eigenschap in om het publiek af te leiden tijdens een goocheltruc. Al op jonge leeftijd raakt Wessel gefascineerd door het goochelen. Op de plaatselijke braderie ontmoet hij plaatsgenoot Clown Soeki. Met bewondering kijkt de achtjarige Wessel naar de verrichtingen van de clown die het geïnteresseerde jongetje eveneens opmerkt. “ Als ik nog eens een act heb, mag jij me assisteren”, belooft Frank, alias Clown Soeki. “En toen Frank ermee stopte heb ik al zijn goochelspullen gratis gekregen”, verklaart een dankbare fan.

Coach aan huis Inmiddels is Wessel aangesloten bij een goochelclub in Gilze Rijen en Bennebroek, en heeft hij zelfs een coach aan huis. “Ik heb een netwerk van goochelaars via internet en de NK’s opgebouwd. Maar ook via mijn clubs die beide een jeugdafdeling hebben, kom ik in contact met liefhebbers”. Wessel is zelfs al op tv geweest bij het programma Wonderschool op Telekids. Rob en Emiel van het programma Street Magic worden uiteraard op de voet gevolgd. Wessel: “Kinderprogramma’s met magische acts zijn tegenwoordig helemaal in”. Overigens houdt Wessel het voorlopig bij het goochelen ofwel het theateroptreden, de tak van het illusionisme beoefent hij niet. “Wie weet in de toekomst”, laat hij weten. Nu Wessel een podiumplaats verworven heeft op het NK Jeugd, is hij eveneens toegelaten op het NK volwassenen die in 2016 op de agenda staan.

Magic kamer Dat wordt dus flink oefenen de komende twee jaar, maar dat blijkt voor Wessel geen probleem. Op de zolder is een magic kamer ingericht met oude en nieuwe goochelspullen. De bekende hoed staat op de goocheltafel en Wessel heeft de Platinum magic Kit op de plank staan, s’-werelds beste goocheldoos. Elke dag wordt er minstens een half uur gegoocheld. “Heel ons huis ligt vol met kaarten”, aldus moeder Karin die de verrichtingen van haar zoon met enthousiasme gadeslaat. Het regulieren huiswerk gaat gewoon door en Wessel blijkt zijn passie en school goed te kunnen combineren. Het verklappen van trucs, daar doet hij niet aan. Zelfs het antwoord op de vraag : “Hoe wist je dat nou van die klaveren negen”, blijft schuldig?

BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief