Afbeelding

100-jarige krijgt eigen bankje in Rucphen cadeau

Door: Amber Kuijs algemeen

RUCPHEN - Honderd keer hoera voor Jo Konings uit Rucphen op carnavalszaterdag. Feestelijk werd zij toegespeeld door de hofkapel, Da' Kapelleke, bijgestaan door de Raad van Elf inclusief de Kopgroep. Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr bracht samen met enkele collegeleden haar felicitaties over. Dit deed zij namens de gemeente Rucphen en al haar inwoners. Want het is niet niks, honderd jaar. Daarom had de burgemeester nog een verrassing voor mevrouw, een eigen bankje tegenover dorpshuis Agora.

"Dat wordt mijn tweede bankje in Rucphen", laat Konings lachend weten. In 1999 ontving ze een pauselijke onderscheiding, waar bovenop de parochie Rucphen haar een bankje als dank voor al haar vrijwilligerswerk schonk.

Pauselijke onderscheiding
"Tante Jo heeft zich in haar leven heel verdienstelijk gemaakt voor stichting Charitas. Zelfs toen ze de leeftijd van tachtig jaar had bereikt, verrichtte ze nog volop vrijwilligerswerk. Ze heeft altijd veel missiewerk verricht en later heeft zij zich ingezet voor Kerk en Samenleving. Voor al deze verdiensten kreeg ze in 1999 de pauselijke onderscheiding. En omdat tante haar hele leven voor de kerk heeft klaargestaan, werd haar ook een bankje geschonken vanuit de eigen parochie", aldus neef Kees Kools.

Ouderlijk huis
De pauselijke onderscheiding heeft een ereplekje in haar huis, boven de schouw, waar mevrouw een gemakkelijke fauteuil naast heeft staan. Al vanaf haar vierde levensjaar woont zij in dit huis. Samen met haar broer verzorgden ze op latere leeftijd hun vader. Ze is nooit getrouwd geweest en woont naar volle tevredenheid nog steeds in het ouderlijk huis.

Atelierwerk
Naast vrijwilligerswerk heeft Jo Konings als jong meisje gewerkt bij de pastorie in Breda. Hierna koos zij voor thuiswerk waarvoor zij per fiets in Roosendaal haar atelierwerk haalde. "Truitjes waarop applicaties geborduurd moesten worden. Helaas is ze onderweg een keer flink ten val gekomen, waardoor haar been nooit meer helemaal is hersteld", laat een familielid weten.

Nog steeds zingt mevrouw in het gemengd koor van Rucphen. Het laatst tijdens de kerstviering in de Heilige Martinuskerk. Konings is heel trouw aan de kerk. Op zondag, de dag na haar verjaardag, had ze een speciale mis geregeld. "Om haar vader, moeder en familie te herdenken op deze bijzondere dag, een feestelijke mijlpaal die maar aan een enkeling is voorbehouden", aldus een familielid.

Plaquette
Dankbaar nam ze zaterdag de bloemen en oorkonde van de burgemeester in ontvangst. Ook overhandigde de burgemeester haar een plaquette, klaar om op de nieuwe bank te worden geschroefd.

De gemeente Rucphen heeft twee honderdjarigen in haar midden. FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief