De koopovereenkomst Heimolen wordt ondertekend
De koopovereenkomst Heimolen wordt ondertekend

Nieuwe eigenaren voor Heimolen Rucphen

Door: Corine Roks algemeen

RUCPHEN – De Heimolen in Rucphen heeft een nieuwe eigenaar. Klap van de Molen B.V. , met daarin de eigenaars Ton Jaspers en Peter Jansen, zijn sinds vrijdagmiddag de trotse bezitters van de molen aan de Heimolendreef in Rucphen. Zij kochten de molen van de gemeente Rucphen waarvoor burgemeester Marjolein van der Meer Mohr haar handtekening zette. Het in stand houden van dit Rijksmonument is het primaire doel van de ondernemers met daarin ruimte voor kunst en ambacht. 

"Met onze visie 'Kunst en Ambacht' hebben we onze plannen aan de gemeente Rucphen gepresenteerd. Ambacht scoort hoog in deze regio, en dat willen we combineren met kunst. Dit gaan we doen in de vorm van workshops en exposities", laat Jaspers weten.

Galerie

Ton Jaspers is eigenaar van Galerie Ton, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Rucphen. In zijn galerie hangt en staat werk van gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Kunstenaars uit de omgeving willen ook graag exposeren, en de molen biedt daarvoor een prima ruimte, volgens de plannen van Jaspers. "De molen kan een mooi podium bieden aan lokale kunstenaars". Ook workshops zijn een onderdeel van de toekomstige activiteiten in de Heimolen. Jaspers hierover: "Workshops schilderen en mozaïek, bijvoorbeeld. Maar we hebben nog meer ideeën voor het ateliergebeuren dat later uitgewerkt wordt".

Horeca

Behalve activiteiten in de molen hebben de ondernemers plannen met het stuk grond dat toebehoort aan de molen. "Een perceel van driehonderd vierkante meter, grenzend aan de molenbelt waarop we een horeca gelegenheid willen realiseren. Met in de keuken het hoofdingrediënt meel, vervaardigd in onze eigen molen. We denken aan een pannenkoekenrestaurant, of een Italiaanse keuken. Ook die werken veelvuldig met meelproducten. We zijn nog op zoek naar een exploitant". Jaspers laat doorschemeren dat een eigen gebrouwen biertje ook op het verlanglijstje staat. "Dat krijgt dan de naam 'Klap van de Molen', net als onze B.V".

Om het meel te malen doen de ondernemers een beroep op de vaste molenaars van de Heimolen; Ronald Troost en Joep Lindner.

Broeke Molen

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op deze vrijdagmiddag spreekt wethouder cultuur, Laura Matthijssen- de Jong een twintigtal genodigden toe: "De beltmolen dateert uit 1844 en stond eerst in Kruisland. Door een ruzie is het gemaal afgebroken en op deze plek, voorheen Hoevens grondgebied, herbouwd door Pieter van Broekhoven", waarbij zij eraan toevoegt dat de molen in de volksmond nog steeds de Broeke Molen wordt genoemd. In 2008 koopt de gemeente Rucphen de korenmolen van de familie Franken. Nu, tien jaar later, worden de jeugdvrienden Jaspers en Jansen de nieuwe eigenaars van dit stuk cultuur van Rucphen.

Voor een symbolisch bedrag is de verkoop tot stand gekomen waarbij de ondernemers het onderhoud van dit monumentale pand gaan bekostigen uit de baten van de horeca. "Rond juli 2019 hopen we klaar te zijn en de eerste gasten te kunnen verwelkomen", laat Jaspers weten.

Molenbezoek

Peter Jansen, bekend om zijn hoveniersbedrijf, heeft over de aanleg van de tuin goed nagedacht. De lijn van het landschap wordt in het gehele ontwerp doorgetrokken. Zo is het de bedoeling dat het dak van de horecagelegenheid bedekt wordt met gras overeenkomstig de molenbelt. De molen kijkt uit over de polder, een aspect dat in de plannen wordt uitgewerkt. Overigens kan de molen ook nu elke donderdag bezocht worden. De molenaar toont de bezoeker graag een kijkje achter de schermen. Voor meer info raadpleeg de website: www.heimolenrucphen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief