Meester Jan met zijn vrouw Franca tijdens het afscheidsfeest.
Meester Jan met zijn vrouw Franca tijdens het afscheidsfeest. Foto: Corine Roks

Meester Jan neemt beetje afscheid

Door: Janny Mathijssen algemeen

SPRUNDEL – De komst van het digibord met daarbij alle kennis binnen handbereik noemt meester Jan van de Riet uit Hoeven een van de meest praktische ontwikkelingen binnen het onderwijs. En hij kan het weten, al 43 jaar staat deze groepsleerkracht voor de klas. Maar afgelopen vrijdag nam hij officieel afscheid van zijn vertrouwde werkgever. Dit op feestelijke wijze met leerlingen, (oud) collega,s familie en betrokkenen. En hoewel hij nu officieel is gestopt als meester van groep drie, blijft hij betrokken bij zijn school; basisschool Vinkenbos uit Sprundel.

DOOR CORINE ROKS

Op een ludieke manier wordt meester Jan op deze vrijdagmorgen welkom geheten, met collega Ronald verstopt tussen het oud papier. Meester Jan geeft uitleg: " Mijn vaste taak op de vrijdagmorgen. Al vroeg in de ochtend ben ik dan present om de papierkliko aan de straat te zetten. Een klusje dat nu dus aan een van mijn collega's wordt uitbesteed".

Collega's
Dat team Vinkenbos goed op elkaar is ingespeeld blijkt wel uit zijn reactie: "Als collega's bent je in al die jaren uitgegroeid tot vriendengroep, dat ga ik zeker missen. Daarom sta op ik stand-by. Zo blijf ik hulp bieden bij de leestoetsen, en heb me al aangemeld voor het schoolkamp". Ook blijft meester Jan zijn ondersteuning bieden op het digitale vlak. "Toen de computer binnen de schoolmuren zijn intrede deed, hadden we één exemplaar voor alle leerlingen. Deze computer stond op de gang, een commodore 64, meen ik me te herinneren. Tegenwoordig werken we met compacte computers waaronder tablets. Het grote voordeel van het computertijdperk is dat iedere leerling op zijn of haar niveau kan werken". Vooral de komst van het digibord vindt meester Jan een uitkomst. "Per direct kunnen begrippen of filmpjes worden getoond. Voorheen hadden we het krijtbord, dat niet alleen heel omslachtig werkte, maar ook nog eens enorm stofte".

Loopbaan
Meester Jan rolde het onderwijs als vanzelf binnen. "In 74 haalde ik mijn onderwijsbevoegdheid en na mijn militaire dienst, werd ik gebeld door de directeur, de heer Zopfi. Of ik per direct als invaller kon komen werken. Nu werk ik er nog steeds, en is zijn dochter directrice", lacht Van de Riet.
Meester Jan startte zijn loopbaan bij basisschool St. Jan in Sprundel, in 2008 werd de school samengevoegd met de Maria basisschool. De gefuseerde school kreeg de naam basisschool Vinkenbos.
Meester Jan heeft voornamelijk lesgegeven aan groep drie. Hij zegt hierover: "De start van het leesproces. Geweldig om dit te begeleiden". Iets dat meester Jan ook bijzonder vindt zijn de diverse generaties die hij onderwezen heeft. "De kinderen van toen, zijn de ouders van nu. Mijn opvolgster, Joyce Lodewijks, heb ik ook in de klas gehad".

Afscheid
De bovenbouw heeft goed uitgepakt tijdens zijn afscheid. In het middagprogramma staan schilderingen en diverse workshops centraal. Rode draad op deze feestelijk vrijdag is Frankrijk, het favoriete vakantieland van meester Jan en zijn vrouw Franca van de Riet- Antens. Ook de onderbouw, groep een tot en met vier zijn in Franse sferen tijdens het ochtendprogramma. Zij zingen chansons en maken een dansje. Van de Riet concludeert: "hun uitspraak is geweldig".
Als cadeautje ontvangt de pensionaris van de kids een handig opzetstukje voor zijn caravan, en een kaarthouder voor zijn fiets. Rond de klok van vier volgt de receptie, waarbij herinneringen worden opgehaald en Jan van de Riet nogmaals wordt bedankt voor de ruim veertig 'meesterschap'. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief