Peter Manniën met een exemplaar van het Monopolyspel Rucphen.
Peter Manniën met een exemplaar van het Monopolyspel Rucphen. Foto: Corine Roks

Monopolyspel te sparen bij Plus Manniën

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN – 'De geheimen van de Rozenkrans zijn gerestaureerd, betaal elke speler M 50', of 'Je mag meefietsen met de Yellow Jersey Classic, betaal M 15'. Zomaar wat teksten op de kanskaarten van het ludieke Monopolyspel, met daarin de gemeente Rucphen in de hoofdrol. Vanaf 16 september kan hiervoor gespaard worden bij Plus Mannën in Rucphen. Wees er snel bij, want de oplage is beperkt.

DOOR CORINE ROKS

In maart van dit jaar deed Peter Manniën van de gelijknamige supermarkt in Rucphen een oproep aan inwoners van de gemeente Rucphen. De strekking luidde: 'Help ons mee met de invulling van het Monopolyspel waarin straten, evenementen en gebeurtenissen uit de gemeente Rucphen centraal staan'. Honderden reacties via Facebook, mail en persoonlijke benaderingen volgden. Genoeg input om het ludieke spel vorm te geven. "Ik kwam op het idee via een collega uit Roosendaal, het bleek daar een grandioos succes. De Monopolyspellen vlogen over de 'kassa'. Het is een unieke spaaractie, waarin heel de gemeenschap betrokken is", aldus Peter Manniën.

Spelregels

Wel had de ondernemer zich te houden aan de spelregels met betrekking tot de invulling. "Bepaalde teksten, vlakverdelingen en spelonderdelen staan vast. Wel hadden we de vrijheid om deze om te buigen naar highlights uit de gemeente Rucphen. Daarbij stuitte we al op een probleem, namelijk het aantal kernen. Het originele spel heeft vier station, die wij vervangen hebben voor de kerken. Zegge en Schijf hebben we samengevoegd, met aan beide zijden de hoofdstraat. Op deze manier hebben we de balans gezocht tussen alle kerkdorpen". Ook werden er afwegingen gemaakt bij het bepalen van de straten. Wie het spel kent weet dat de laatste straat, de Kalverstraat, het duurst is. Wie daarop wil bouwen moet flink in de buidel tasten. "Dat hebben we tactisch opgelost. Daar prijkt nu 'Goudkust'. In de volksmond wordt deze wijk in de grootste kern van de gemeente zo genoemd vanwege de dure huizen".

Algemeen Fonds

Een speler boft als hij een kaart mag pakken van de stapel Algemeen Fonds. Zo ontvangt de belegger M 100 als hij door de geheimen van Zegge wandelt, of de Schijvenaer heeft teruggevonden. En als buurtschap Schijf de eerste prijs in de Bloemencorso heeft binnengehaald, ontvangt de geluksvogel het prijzengeld. "De reacties op onze oproep waren overweldigend. We kregen via verschillende lijntjes input zoals de NatuurWerkgroep waardoor de bijenrotonde in het spel is opgenomen, zo ook de wandelpaden van Rucphen en de heemtuin. Uiteraard mocht de wielersport niet ontbreken, de opname uit de Wim van Eststraat getuigt hiervan, en natuurlijk een verwijzing naar de Skidôme, een sportaccommodatie die verankerd is in onze gemeente.

Oplage

Het spel is uitsluitend te sparen bij Plus Manniën in Rucphen. Bij elke tien euro aan boodschappen in de supermarkt en/of The Read Shop, drogisterij, ontvangt de klant tot en met zondag 2 december een zegel. Een volle kaart staat gelijk aan een korting van € 25,00 op het bordspel ter waarde van € 54,95, of vijf euro korting op de boodschappen, tot 15 december te verzilveren. De oplage van het spel is beperkt, slechts duizend exemplaren zijn geproduceerd. Daarom kan een volle spaarkaart tijdig worden ingewisseld voor een voucher. Hiermee is de klant verzekerd van een exemplaar van het befaamde spel. In week 47 is het spel af te halen bij Plus Manniën, en hierin heeft deze supermarkt het monopolie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief