Vlnr: Naantje van den Broek (75) , Jan van Broekhoven (74)  en Joop van Oosterhout (75).
Vlnr: Naantje van den Broek (75) , Jan van Broekhoven (74) en Joop van Oosterhout (75). (Foto: Corine Roks)

Bloemen, oorkonde, cadeaus en Gregoriusspeld voor jubilarissen St. Cecilia Rucphen

  algemeen

RUCPHEN – "Één grote familie", zo betitelt jubilaris en dirigent, Joop van Oosterhout, het St. Ceciliakoor van Rucphen. Samen met Jan van Broekhoven worden beide heren op deze zondagmorgen in de Martinuskerk van Rucphen vereert met de Gregoriusspeld voor hun vijftigjarig lidmaatschap bij het kerkkoor. Naantje van den Broek ontvangt deze ochtend eveneens de eremedaille, zij is veertig jaar lid. Behalve de speld van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging ontvangen de drie jubilarissen bloemen, cadeaus en een oorkonde.


DOOR CORINE ROKS

Na de woord- en communieviering waarin de jubilarissen de erespeld ontvangen, is het tijd voor een gezellig samenzijn met koffie en bonbons. Dit vindt plaats in het parochieel centrum dat zich in het kerkgebouw bevindt. De feestelijkheden worden nog eens dunnetjes herhaald waarbij de 'gouden' jubilarissen een glazen solsleutel ontvangen.

Collega's
"We waren destijds collega's en werkten als ambtenaar bij de gemeente Rucphen. Lambert van Boxtel, heeft ons overgehaald om het kerkkoor in 1968 te komen versterken", laat Van Broekhoven weten. Inmiddels hebben de mannen een onuitwisbare stempel op het koor gedrukt. Zo versterkt Van Broekhoven al jarenlang het bestuur en vervult hij al bijna twintig jaar de functie van penningmeester. Joop van Oosterhout hanteert al veertig jaar de dirigentstok. Vijftig jaar geleden stroomde hij in als koorlid. "Een nieuwe dirigent werd eind jaren zeventig gezocht. Ik besloot hiervoor mijn papieren te behalen".

Vierstemmig
Dat Van Oosterhout een dirigent is die staat voor zijn koor, bleek wel toen hij twintig jaar geleden naar Wuustwezel verhuisde. "Elke week was Joop present, ook tijdens de  repetities op woensdagavond, en nog steeds mist hij geen bijeenkomst", laat voorzitter Toos Loos van St. Ceciliakoor Rucphen weten. Voor deze dienst, die in het teken staat van de St. Ceciliaviering, heeft Van Oosterhout een vierstemmig lied uitgekozen, met de titel 'Vrede voor jou'. "Meestal zingen we tweestemming, maar vierstemmig kunnen we ook", aldus de dirigent. Het koor telt momenteel negentien leden met een mix van sopraan, alt, tenor en bas. Volgens de aanwezigen een luxe binnen de huidige kerkkoren.

Gezellig
Naantje van den Broek zingt sopraan. Hoge tonen kan zij met gemak aan. Zij begon haar zangcarrière bij het St. Janskoor in Sprundel. "Samen met een goede vriendin sloten we ons aan. In 1995 verhuisde we naar Rucphen waar ik me direct weer bij het plaatselijke kerkkoor heb aangemeld". Dit bleek een prima integratiemiddel. En als mensen haar vraagden "Ga je nu alweer naar de kerk", was het antwoord steevast: "Je weet niet hoe gezellig we het daar bij het koor hebben"!. Naantje van den Broek zorgt ook voor een gelegenheidskaartje. "Verjaardagen, jubilea, ziektes, ik zorg dat alle leden een kaartje krijgen. Ook stel ik alle koorleden op de hoogte van speciale diensten". De jubilarissen wordt gevraagd naar hun mooiste muziekstuk. De dame vindt het Avé Maria een topstuk terwijl de heren uitkijken naar het Advent. Broekhoven hierover: "De aanloop naar Kerst. De komende zondagen, in totaal vier, staan in het teken van de geboorte van Christus. In deze zondagen staan de Gregoriaanse liederen centraal".

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES