De burgemeester kwam het huwelijkspaar feliciteren. FOTO CORINE ROKS
De burgemeester kwam het huwelijkspaar feliciteren. FOTO CORINE ROKS (Foto: Corine Roks)

Briljanten huwelijk echtpaar Koevoets-Konings

SINT WILLEBRORD - Een bijzonder huwelijksjubileum voor de 83-jarige Siena Konings en haar vier jaar oudere man Twan Koevoets op de eerste maandag van juni. Maar liefst 65 jaar geleden haalden zij hun boterbriefje op het stadhuis van Rucphen, de geboorteplaats van de bruidegom. Heimwee zorgde ervoor dat het kersverse bruidspaar zich op Willebrord settelde, om daar vervolgens nooit meer weg te gaan.


"Tijdens de bouw van ons huidige huis hebben we negen maanden in de Wilhelminastraat gewoond, om vervolgens weer snel naar mijn vertrouwde straatje terug te keren", laat mevrouw Konings weten. Ze vertelt liefdevol over het straatje in het hart van Sint Willebrord waar ze is opgegroeid. Haar ouders hadden hier percelen grond, waarvan er eentje bestemd was voor het jonge stel.

Bioscoop

Sint Willebrord is ook de plek waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten. "In de bioscoop, we hebben niet veel van de film gezien", grapt Twan Koevoets. Om elkaar wat vaker te zien hielp de jonge Twan zijn aanstaande schoonouders in de handel. "Uien pellen, samen met Siena. Konden we lekker bijkletsen."

Gave

Als rode draad door hun huwelijk loopt hun rijke sociaal leven. Terwijl meneer zijn werkzaam leven opsomt, waarin heel wat mooie bouwprojecten de revue passeren, merkt hij op: "En als ik thuiskwam zat het hier altijd vol met vrouwen uit de buurt. Zij kwamen bij mijn vrouw in de leer omdat Siena zo handig was met garen, breiwerk en borduursels. Mijn vrouw creëerde de mooiste kledingstukken. Zag zij iets moois, dan maakte zij dit in een handomdraai na. Een gave!", vertelt hij vol trots.

Duivensport

Samen deelden zij de liefde voor de duivensport, dat in die tijd synoniem stond voor een behoorlijk netwerk. 'We waren lid van De Postduiven. In die jaren hadden we op Sint Willebrord een kleine vijfhonderd duivenmelkers. Onze duiven behoorden tot de toppers in de regio, waarmee we heel wat prijzen hebben gewonnen, zoals gouden horloges, een bestek-set, fietsen en een wasmachine. Onze duiven vlogen vooral goed op Orléans, en na het duivenwachten, ze waren toch altijd vroeg binnen, gebeurde het meer dan eens dat we met ons gezin naar Grevelingen vertrokken voor een dagje uit", aldus Twan.

Grevelingen was nog wel te doen, hoe anders was het weekje Lourdes. "Ach, een heimwee dat ik heb gehad. Acht dagen lang! Ik kon gewoon niet meer eten en drinken", lacht Siena bij deze herinnering.

Wandelen

Het echtpaar ontving maandagmiddag de felicitaties van burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: "Meneer, wat heb ik u vaak zien lopen door het dorp", merkte de burgemeester op bij binnenkomst. En daar zullen velen Twan Koevoets van kennen. Want tot voor kort liep hij dagelijks zijn rondje Sprundel. Zijn oogaandoening heeft hem genoodzaakt zijn wandelingetjes in te korten. "Maar ik loop nog iedere dag hoor", zo laat hij weten.

Pensioen

Het echtpaar werd verrijkt met een zoon en een dochter. Inmiddels telt de familie vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Dagelijks heeft het paar nog de zorg over Witpen, een van de topduiven die op zijn oude dag flink in de watten wordt gelegd. "Alleen het beste duivenvoer is goed genoeg voor hem. Hij heeft een goed pensioen verdiend", besluit het echtpaar.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief