Vier van de 18 vrijwilligers die bij de organisatie betrokken zijn.
Vier van de 18 vrijwilligers die bij de organisatie betrokken zijn. (Foto: René Bruijnincx)

Fiets-4-Daagse volledig afhankelijk van vrijwilligers

RUCPHEN - Nadat de wijkverenigingen Het Centrum en Het Watergat de organisatie van de Rucphense Fiets-4-Daagse hadden overgedragen, kwamen met name de vrijwilligers voort uit handbalvereniging Orion.


En net zoals in die tijd de 'ons kent ons' mentaliteit zorgde voor een vaste groep vrijwilligers, begint nu de gemiddelde leeftijd van de organisatie een rol te spelen. Met steeds minder mensen moet hetzelfde werk gedaan worden, terwijl volgend jaar de 25e editie voor een jubileum gaat zorgen.

Vrijwilligers

Een week voor de start van de 24ste editie, zit Wim van Meel, de drijvende kracht van de fiets-4-daagse, met een aantal vrijwilligers op het terras van de kantine van HV Orion. Naast Wim zit 'zijn rechterhand', Rinus Goovaarts. "Ik verzorg de reclame, zorg dat overal aan de toegangswegen van de gemeente spandoeken hangen, richt de startplaats in en assisteer als er een vrijwilliger een dagje niet kan of iets anders om handen heeft", weet Rinus te melden. Samen met Wim stuurt hij de organisatie van het evenement aan, terwijl hij zich laat ontvallen dat lopen eigenlijk meer zijn ding is dan fietsen. "En daarom zit ik bij deze organisatie precies op het goede plek."

Routes

Ieder jaar worden er door Wim en Nelly van Meel een 10-tal routes uitgezet. Nelly: "Onze fiets-4-daagse duurt vijf dagen en je kunt kiezen uit routes van 25 of 50 kilometer. Wim en ik fietsen heel veel, dus kennen de mooie routes inmiddels wel. De kunst zit hem in de variatie en natuurlijk in het bepalen van de stempelplaatsen. Omdat we er zeker van willen zijn dat de uitgezette routes ook inderdaad gereden kunnen worden, laten we andere vrijwilligers die een aantal dagen voor de aanvang nog eens controleren. We zijn in het verleden wel eens verrast, dus dat zal ons niet meer overkomen."

Nieuweling

De 76-jarige Piet van Dijk is een nieuwe vrijwilliger. "Ik heb altijd meegefietst, maar heb Wim eigenlijk via de RAS leren kennen. Hij heeft me gevraagd om te komen helpen, en dat ben ik met alle plezier gaan doen. Ik ben voor alle voorkomende werkzaamheden beschikbaar. Spullen klaarzetten, voorbereidingen treffen, en helpen waar mogelijk." En daarmee geeft hij een voorbeeld aan anderen die op welke wijze dan ook een bijdrage aan de organisatie zouden willen leveren. "De mensen die al jaren het voortouw hebben genomen, vinden dat andere vrijwilligers ook anders invulling aan het evenement kunnen geven."

Overname

"Volgend jaar organiseren we deze fietstocht voor de 25ste keer vanuit de kantine van Orion", merkt Wim van Meel tussendoor op. "Zoals we bij onze deelnemers de gemiddelde leeftijd alleen maar zien stijgen, is dat bij de organisatie niet anders. Vandaar dat we mogelijke enthousiastelingen oproepen om zich te melden en het stokje van ons over te nemen". Van Meel denkt er ook hardop aan om dan te adviseren om de fiets-4-daagse echt vier dagen te laten duren. "Maar we gaan eerst van deze 24ste editie weer een succes maken", sluit hij optimistisch af.

Fiets-4-Daagse Rucphen:

3 t/m 7 augustus

Inschrijfgeld € 11,00

Kinderen tot en met 12 jaar gratis

Vertrek en aankomst kantine HV Orion

Vertrek tussen 10.30 en 15.00 uur

Afstanden 25 of 50 km

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief