Foto: Addo Sprangers

Nieuw voorstel erfgoedverordening in de maak

RUCPHEN - De (ontwerp)lijst cultuurhistorisch waardevolle bebouwing gemeente Rucphen is nog niet definitief vastgesteld. Om de lijst definitief vast te kunnen stellen, is het nodig dat de erfgoedverordening en de nota uiterlijk van bouwwerken aangepast worden. De gemeenteraad krijgt hiertoe in september een nieuw voorstel.


Dat meldt een woordvoerster van de Gemeente Rucphen. Het beschermen van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing is belangrijk voor de identiteit van de dorpen en het buitengebied. Hiertoe werd een actuele lijst met cultuurhistorisch waardevolle bebouwing opgesteld, welke door het college van burgemeester en wethouders op 23 april 2019 werd vastgesteld. Waardevolle huizen, boerderijen en andere objecten zijn op deze lijst opgenomen. Het is de bedoeling dat deze lijst definitief vastgesteld wordt zodat de opgenomen bebouwing beschermd wordt.

Discussie

In totaal zijn er naar aanleiding van deze (ontwerp)lijst gedurende de terinzagelegging zeventien zienswijzen ontvangen. De lijst is zoals gezegd nog niet definitief vastgesteld. Om de lijst definitief vast te kunnen stellen, is het nodig dat de erfgoedverordening en de nota uiterlijk van bouwwerken aangepast worden. Hiervoor is een besluit van de gemeenteraad nodig. De gemeenteraad heeft, na discussie in de commissievergaderingen, besloten deze twee raadsvoorstellen nog niet te behandelen. De discussie ging met name over de criteria voor opname op de lijst en de actualiteit van de lijst.

Actualisatie

De gemeenteraad krijgt in september een nieuw voorstel voor de erfgoedverordening en nota uiterlijk van bouwwerken. De gemeenteraad overweegt dan opnieuw de criteria om op de lijst opgenomen te worden. Daarnaast wordt de lijst aan de hand van nieuwe foto's geactualiseerd. Het kan dus zijn dat bepaalde panden of objecten niet meer op de definitieve lijst opgenomen worden. De definitieve lijst stelt het college pas vast, nadat de raad de erfgoedverordening en welstandsnota heeft vastgesteld. Ingediende zienswijzen worden bij de definitieve besluitvorming over de lijst betrokken. Alle eigenaren van een pand of object die op de ontwerplijst voorkomen, ontvangen op korte termijn een brief over de vervolgstappen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief