Foto: Vera de Geus

ProRail: 'Het is tijd voor rookvrije stations'

RUCPHEN - ProRail wil dat alle stations in Nederland volledig rookvrij worden. Op dit moment mogen rokers alleen nog roken op de aangewezen plekken op het perron, maar ProRail noemt het onvermijdelijk dat het rookverbod in alle publiek ruimtes wordt ingevoerd. 


Sinds 1 januari 2004 is het al verboden om te roken op station en in de trein. Het rookverbod geldt voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en overkapte stations. Om de rokers tegemoet te komen, werden op enkele plaatsen rookzones ingesteld, maar deze worden binnen afzienbare termijn opgeheven. "Sinds de invoering van het rookverbod op stations vijftien jaar geleden is er veel veranderd", stelt ProRail. "Overheidsgebouwen zijn geheel rookvrij geworden. In de horeca geldt een rookverbod. Rondom publieke ruimtes zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt roken ook uitgebannen." Alleen op het station werd nog een uitzondering gemaakt, maar daar komt nu dus verandering in. "Uit onderzoek blijkt dat het draagvlak voor het instellen van een rookvrij perron de afgelopen tien jaar gestegen is."

Spoorsector

En daarmee komt ProRail dus naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van het overgrote deel van de reizigers, die overlast ervaren van rokende medereizigers. "Het instellen van rookzones op perrons was een voorbode voor een algeheel rookverbod. De rookzones zijn in 2004 ingesteld zodat rokers geleidelijk konden wennen aan een rookverbod. ProRail is met de spoorsector in overleg hoe en op welke termijn het rookverbod wordt ingevoerd."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief