De eerste ploeg arriveert bij het rustpunt aan de Takspui in Roosendaal.
De eerste ploeg arriveert bij het rustpunt aan de Takspui in Roosendaal. Foto: Corine Roks

Vijftig jaar Posthoorntour op camping Rucphen

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - De Tour de France in het klein, dat was vijftig jaar geleden de insteek van twee campingasten van De Posthoorn in Rucphen. Het concept werd uitgewerkt, er werden ploegen geformeerd, en de Posthoorntour zag het levenslicht.

Nu, een halve eeuw later, blijkt deze zomerse activiteit nog steeds een succesformule. Afgelopen weekend stonden zes etappes op de agenda. Maar liefst negen ploegen streden om de titel tijdens deze jubileumtour.

Complexer

"Omdat we dit jaar ons 50-jarig jubileum vieren hebben we naast de zeven jeugdteams ook twee veteranenteams. En weet je wat zo leuk is? Joke en Toon Suijkerbuijk, de oprichters van de camping, rijden ook mee", laat vrijwilliger Marissa Boin weten. Samen met zo'n vijftig vrijwilligers zorgt zij ervoor dat de Posthoorntour in goede banen wordt geleid. Een taak die in de loop der jaren steeds complexer is geworden.

Jeugdtour

"In de beginjaren, toen Ben Patings en Gerrit Bitter het idee gestalte gaven, werden er tussendoor tijdritten en cyclocrossen georganiseerd. Een stuk weg werd tijdelijk afgezet, niemand die daar moeilijk over deed", vertelt Daan Bras. Hij draait al 49 jaar in de jeugdtour mee. De eerste jaren als deelnemer, daarna als vrijwilliger. "En voor de sanitaire stops gebruikten we de bossen, die we nu hebben verruild voor mobiele toiletten die meereizen naar de rustpunten. Zo ook de cateringkar."

Scoren

De tijdritten werden vervangen voor spelletjes in parken en bossen. "De fietstocht beslaat twee dagen. Elke dag wordt er zo'n dertig kilometer gefietst, met daarin drie rustpunten. Hier worden de wedstrijdjes gespeeld onder streng toezicht van de spelleiding", legt Boin met een knipoog uit. Zij vervolgt: "De scores op de diverse onderdelen worden bij elkaar opgeteld en de winnende ploeg wordt tijdens de afsluiting op de zondagmiddag bekend gemaakt. Altijd een heel spannend moment!"

Ploegleiders

De ploegen bestaan uit zo'n tien kinderen met jonge begeleiders, de zogenaamde rode petten. Elke ploeg heeft een volgwagen met daarin de ploegleiders. Uiteraard kan een bezemwagen niet ontbreken, en is er EHBO, zijn er verkeersregelaars, een meereizende jury en een fotograaf. Een mooie optelsom van zo'n 150 deelnemers, allen te gast op de Rucphense camping.

Afstemmen

"We stemmen deze activiteit af met de schoolvakantie in de regio Midden Nederland, waar het gros van onze campinggasten vandaan komt", laat campinghoudster Hilde Spijkers-Suijkerbuijk weten. "We merken dat onze gasten hun vakanties hierop aanpassen, iedereen is zo fanatiek, jong en oud zijn betrokken. Deelnemers van vroeger werken nu mee als vrijwilliger."

Profs

Ook betrokken zijn de sponsors. Elke ploeg heeft, net zoals bij het profwielrennen, een vaste sponsor, te herkennen aan de kleur van de shirts. "Campinggasten met een eigen zaak die een team sponsoren, maar ook bedrijven uit de regio", aldus de campinghoudster. En aan publiek hebben de deelnemers geen gebrek. Langs het parcours worden de renners spontaan aangemoedigd en bij het bereiken van de finishlijn worden ze als echte profs binnengehaald door de campinggasten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief