Nil Brouwers in functie als voorzitter bij Rood Wit.
Nil Brouwers in functie als voorzitter bij Rood Wit. (Foto: Rood-Wit Sint Willebrord)

Nil Brouwers betekende veel op politiek én sportief gebied

SINT WILLEBRORD - Op vrijdag 26 juli overleed op 93-jarige leeftijd Cees Brouwers, beter bekend als Nil Brouwers. Een veelzijdig man, die in politiek Rucphen veel heeft betekend. Maar ook op sportief gebeid heeft hij veranderingen teweeg gebracht. Ontwikkelingen waar nog steeds de vruchten van worden geplukt.


Zo was hij vier jaar lang voorzitter bij Willebrord Wil Vooruit (WWV), zijn zoon Ries fietste daar op hoog niveau. Corrie Maas van WWV hierover: " Zijn zoon was een jong en veelbelovend talent in de categorie Beloften. Maar wegens gezondheidsredenen moest hij stoppen met het rijden van wedstrijden. Zijn vader, Nil, pakte het wielrennen op latere leeftijd op. Geen wedstrijden, maar wel een erg fanatiek wielrenner. Tot op zeer hoge leeftijd fietste hij dagelijks."

Gouden Wiel

Ook was hij consul van deKoninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), die hem daarvoor hadden benaderd. "Een hoge functie binnen de wielersport", zo laat Maas weten. Taken als het plannen van de wedstrijdkalender, het samenstellen van de jury en het controleren van het parcours waren voorbeelden van taken die Brouwers in het district Brabant Zuid-West voor zijn rekening nam. Een functie die hij jarenlang heeft vervuld en waarvoor hij zelfs het Gouden Wiel in ontvangst mocht nemen. Dit is een onderscheiding van de KNWU als blijk van waardering voor het vele werk in de wielersport.

Wielerparcours

In 1994 werd de eerste aanzet gemaakt voor een eigen parcours voor WWV. Hierbij was Nil Brouwers één van de kartrekkers. Samen met dorpsgenoten Corrie Maas en wielervedette Rini Wagtmans zette hij zich in voor de realisatie van een eigen wielerparcours. Maas hierover: "Afgelopen week is het parcours aan De Baanvelden opgeleverd. We zijn nu bezig met de bouw van de kantine en kleedruimtes. Het is heel jammer dat Nil de officiële opening niet meer heeft mogen meemaken."

Rood-Wit

Maar ook bij voetbalclub Rood-Wit heeft hij veranderingen teweeg gebracht. Na zijn voorzitterschap bij WWV, nam hij daar de voorzittershamer ter hand. Een taak die hij tien jaar lang heeft vervuld, van 1964 tot en met 1974. Hij had oog voor talent. Zo werd onder zijn voorzitterschap trainer George Knobel binnengehaald, die later bondscoach van het Nederlands Elftal werd.

Ambitie

In 1962 richtte hij de Rucphense Volkspartij op, met als doelstelling een nieuw veld voor Rood-Wit. Een ambitie die niet veel later werd verzilverd. Hij was een doener, ook op en rond de velden. Mensen die hem uit die tijd herinneren verklaren: "Nil hield alles bij, van kleedruimtes tot de waslokalen. Hij was altijd in touw en niets was voor hem teveel."

Nilleke

In 1974 trad Nil Brouwers aan als wethouder, met vanzelfsprekend sport in zijn portefeuille. Na drie termijnen als wethouder werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten als bestuurder en inzet voor de maatschappij. Zijn wethouderschap werd verruild voor een zetel in de gemeenteraad, een taak die hij bijna een halve eeuw heeft vervuld.

Nil Brouwers was een man van het volk, die zich honderd procent inzetten voor hun belangen. Trots was hij op zijn naam Nilleke. "Want", zo liet hij in 2014 aan deze krant in zijn woonplaats Sint Willebrord weten: " Zo kennen ze me hier het beste als Nilleke Brouwers."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief